Fonologija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
FONOLOGIJA
 
 
Fonologija je oblast nauke o jeziku koja proucava glasove kao govorne jedinice kojima se obelezavaju razlike u znacenju rci. Osnovna jedinica fonologije je fonema ili glas koji ima funkciju razlikovanja reci. fonologija se naziva i funkcionalna fonetika jer proucava funkciju funkciju glasova u jeziku.
 
Glavna razlikovna obelezja ili distinktivna obelezja fonema su :
-zvunost,bezvucnost
-mekoca,tvrdoca
-artikulacione osobine
 
Alofon je varijanta redukovane fonemeili glasa u cijoj artikulaciji nisu izrazena sva svojstva u dovoljnoj meri.
 
Drvograd (D,d)
Glas moze da ima inicijalnu poziciju ako je na pocetku reci,medijalnu ako je u sredini i finalnu ako je na kraju reci.
Obicno je finalna pozicija nepovoljnija od inicijalne a medijalna pozicija zavisi od susednog glasa tj od fonoloskog okruzenja glasa(misli se na suglasnik).
Kao npr
 
Fonema n u reci banka ima nepovoljnu poziciju u odnosu na istu fonemu u odnosu na reci Dana.
U reci banka n ima velarni karakter(artikulacija je pomerena ka velarnom nepcu zbog glasa koji sledi- K ),a u reci Dana ima cist nazalni karakter. Zvucni suglasnici delimicno gube zvucnost kada se nadju na kraju reci, taj proces se obezvucenje ili desonorizacija: Dravograd
 
 
 
 
 
{{Lingvistika}}
'''Fonologija''' (od [[Grčki jezik|grč.]] ''φωνή, phone'' = glas, ''λόγος, lógos'' = riječ) [[Jezikoslovlje|jezikoslovna]] je disciplina koja proučava jezičnu funkciju i ponašanje [[govor]]nih jedinica. Najmanje te jedinice koje imaju razlikovnu funkciju su [[fonem]]i (središnji pojam fonologije). Fonologija proučava sustav govornih jedinica ([[glas]]ova) u jeziku, dok se [[fonetika]] bavi proučavanjem artikulacijskih i akustičnih obilježja glasova i govora.