Borstal (institucija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 3:
== Principi rada ==
 
Ideja Borstalaborstala bila je da reformiše i rehabilituje mlade prestupnike uz pomoć rada (koji se plaća), discipline, sporta i obrazovanja. Svaka institucija sastojala se od viđše kuća, a u svakoj kući ne bi trebalo da bude više od 50 dečaka. Svaka kuća imala je posebnug upravnika i osoblje, mada je, naravno, postojao i upravnik čitave institucije, kao i zajedničko osoblje. Zatvorenici su imali prilike da uče zanate i jednostavnije profesije, kao i da pohađaju večernju školu (šest sati nedeljno).
 
SvakiRad borstala bio je, naravno, regulisan zakonom, ali u praksi je svaki pojedinačni Borstalborstal imao je prilično veliku autonomiju, i retko ko se mešao u unutrašnju politiku Borstalaborstala. Zato su se oni mešusobno razlikovali - svaki je imao reputaciju, zavisno od strogosti upravnika i osoblja, i od toga koliko se često primenjivalo fizičko kažnjavanja.
 
== Istorijat ==
 
Prvi institucija tipa Borstalborstal osnovana je 1902. godine, sa idejom da se mladi zatvorenici odvoje od starijih, i dobila je ime po [[Borstal (selo)|selu Borstal]] u [[Kent]]u, [[Velika Britanija]]. Ser [[Alexander Patterson]] reformisao je ovu instituciju [[1922]]. i bacio veći akcenat na rehabilitaciju i motivisanje zatvorenika nego na kažnjavanje; takođe je uveo i sistem kuća, opisan u prethodnom odeljku.
 
Borstali su u [[Irska|Irskoj]] ukinuti [[1960]]. a u Britaniji [[1982.]] godine kao zastareli.
Red 30:
U Borstalima su bila predviđena tri tipa fizičkog kažnjavanja: neformalna pljuska na licu mesta (za lakše prestupe), formalne batine (za ozbiljnije prestupe), i javno šibanje (za veoma teške prestupe, poput ozbiljnog fizičkog napada na člana osoblja. Zbog razlika među Borstalima, teško je ustanoviti koliko često i dosledno su kazne primenjivane.
 
 
== Borstal u umetnosti ==
 
'''Književnost'''
 
* 'Borstal Boy' by [[Brendan Behan]] (1958)
* 'The Loneliness of the Long Distance Runner' by [[Allan Sillitoe]] (1959)
* 'Lamb' by [[Brendan MacLaverty]] (1981)
 
 
'''Film'''
 
* 'Scum' by [[Alan Clarke]] (1979)
* 'Borstal Boy' by [[Peter Sheridan]] (po [[Brendan Behan|Behanovoj]] knjizi) (2000)
 
 
'''Muzika'''
 
* pesma 'Borstal Boys' grupe [[The Faces]], na albumu 'Ooh La La' (1973) (inspirisana Behanovom knjigom)
* pesma 'Borstal Breakout' grupe [[Sham 69]] (1978)
 
== Vanjski linkovi ==