Borstal (institucija) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Borstal''' je institucija za rehabilitaciju mladih prestupnika (16 - 21 godina)u Velikoj Britaniji i drugim bivšim britanskim [[dominion|dominionima]]. Borstalski sistem uveden je [[1902]]. godine, a ukinut (u Britaniji) [[1982]]. godine.
 
== Principi rada ==
 
Ideja Borstala je da reformiše i rehabilituje mlade prestupnike uz pomoć rada, discipline, sporta i obrazovanja. Svaka institucija sastoji se od viđše kuća, a u svakoj kući ne bi trebalo da bude više od 50 dečaka. Svaka kuća ima posebnug upravnika i osoblje, mada postoji i upravnik čitave institucije, kao i zajedničko osoblje. Zatvorenici su imali prilike da uče zanate i jednostavnije profesije, kao i da pohađaju večernju školu (šest sati nedeljno).
 
 
== Istorijat ==
 
Prvi institucija tipa Borstal osnovana je 1902. godine, sa idejom da se mladi yatvorenici odvoje od starijih, i dobila je ime po [[Borstal (selo)|selu Borstal]] u [[Kent]]u, [[Velika Britanija]]. Ser [[Alexander Patterson]] reformisao je ovu instituciju [[1922]]. i bacio veći akcenat na rehabilitaciju i motivisanje zatvorenika nego na kažnjavanje; takođe je uveo i sistem kuća, opisan u prethodnom odeljku.