Telenovela – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 9:
==Lationamerički tipovi telenovela==
 
Latinoameričke telenovele se obično kategorizuju prema zemlji porekla na teleromanetelenovele klasične škole i brazilske škole.
 
'''Telenovele klasične škole''' imaju prilično stereotipnu priču. Siromašna prelepa devojka upoznaje bogatog i zgodnog mladića koji raskida dotadašnju vezu sa bogatom devojkom. U početku, on je u vezi sa siromašnom devojkom da bi prkosio porodici, a kasnije zato što se u nju zaljubljuje zbog dobrote i drugih vrlina. Međutim, zla bivša devojka traži način da se osveti i stane na put njihovoj sreći, i to najčešće uz pomoć mladićeve majke, sestre ili nekog drugog bliskog rođaka. Najpoznatije serije ovog tipa su [[Meksiko|meksičke]] telenovele, koje se dele u četiri podtipa:
Red 19:
 
'''[[Brazil]]ske telenovele''' su kompleksnije. Radnja se najčešće dešava na više lokacija. Tu su veoma često bogato i siromašno naselje i jedno ili više naselja gde likovi iz oba staleža mogu međusobno da komuniciraju. Ovde nema oštre razlike između "dobrih" i "zlih" likova. Recimo, ovde su tzv. "dobri" likovi često poročni, skloni promiskuitetu, alkoholu, pa čak i drogi, dok su tzv. "loši" likovi često simpatični, dešavalo se da su patili u prošlosti, bili siromašni i sl. Brazilske serije spadaju u visokobudžetne telenovele.
 
'''[[Peru]]anske telenovele''' su znatno specifičnije jer im se u nekim telenovelamaobično radnja odvija u dobiprošlosti, kadodnosno suzahtevaju seupotrebu nosilekostima kraljevske haljine,kao npr .telenovela ''[[Luz Maria]],'' ili ''[[Haora o nunca]]''. u kojim su se nosile ovakve haljine.Neke telenovele sadrže radnju koja se dešava u vrijeme okupacije [[Lima]]e i [[Peru]]a,dobi robovašpanskog iosvajanja sličnoPerua.
 
==Vanjski linkovi==