Zaljevski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: fiu-vro:Lahesõda
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: tl:Digmaan sa Gulpo; kozmetičke promjene
Red 5:
|deo=
|deo=
|slika=[[ImageDatoteka:USAF F-16A F-15C F-15E Desert Storm pic.jpg|300px]]
|opis_slike=<small>''Američki avioni nad zapaljenim bušotinama nafte''</small>
|datum= [[2. avgust]] [[1990]]. &ndash; [[28. februar]] [[1991]].
|mjesto= [[Persijski zaliv]], [[Irak]], [[Kuvajt]]
|casus= Iračka invazija Kuvajta
|teritorija=
|ishod= Pobeda koalicije, oslobađanje Kuvajta
|sukobljeni1= <center>[[ImageDatoteka:Flag of the United Nations.svg|50px]]<br />[[Ujedinjene nacije]]
|sukobljeni2= <center>[[ImageDatoteka:Flag of Iraq.svg|42px]]<br />[[Irak]]
|komandant1= [[Norman Švarckopf]], [[Kolin Pauel]]
|komandant2= [[Sadam Husein]]
Red 26:
Uvod u rat je bila iračka invazija [[Kuvajt]]a [[2. avgust]]a [[1990]]. godine, prateći nedokazanu optužbu Iraka da Kuvajt nelegalno crpi [[nafta|naftu]] iz izvora duž iračke granice. Invazija je bila suočena sa trenutnim ekonomskim [[sankcije|sankcijama]] protiv Iraka od strane Ujedinjenih nacija. Neprijateljstva su počela u januaru [[1991]], a je ishod bila odlučna pobeda koalicionih snaga, koje su isterale iračke snage iz Kuvajta sa minimalnim gubicima u ljudstvu. Kopnene i vazdušne bitke su vođene u Kuvajtu, Iraku i u graničnim delovima [[Saudijska Arabija|Saudijske Arabije]]. Rat se nije proširio izvan ovih teritorija, iako je Irak ispalio rakete na izraelske gradove.
 
== Ime ==
 
Zalivski rat ili rat u [[Persijski zaliv|Persijskom zalivu]] je najčešće ime za sukob Iraka sa zapadnim zemljama. Ova imena su koristila većina poznatih novinara i istoričara u SAD. Sukob je takođe poznat Amerikancima kao Operacije Pustinjski štit i Pustinjska oluja, a Britancima kao Operacija Grenbi. Kuvajćani i većina arapskih članova koalicije su nazivali sukob kao ”rat za oslobođenje Kuvajta”. U Iraku, rat je često nazivan ”Majka svih bitaka”.
 
== Uzroci ==
 
Pre [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]], po Anglo-Otomanskom sporazumu iz 1913, Kuvajt je smatran za autonomnu oblast u Otomanskom Iraku. Posle rata, Kuvajt je pao pod britansku upravu koja je tretirala Kuvajt i Irak kao odvojene države poznate kao emirati. Ipak, irački zvaničnici nisu priznavali legitimnost kuvajtske nezavisnosti i autoritet kuvajtskog emira. Irak nikada nije priznao nezavisnost Kuvajta i [[Velika Britanija]] je šezdesetih godina razmestila trupe u Kuvajtu da spreči aneksiju od strane Iraka.
 
Tokom [[Iračko-iranski rat|Iračko-Iranskog rata]], Kuvajt je bio u savezu sa Irakom, najviše zahvaljujući iračkoj borbi protiv od [[šiiti|šiitskog]] [[Iran|Irana]]a. Posle rata, Irak je bio vrlo zadužen prema nekoliko arapskih zemalja, uključujući 14 milijardi dolara duga prema Kuvajtu. Irak se nadao da će vratiti svoje dugove dižući cenu nafte na svetskom tržištu smanjujući proizvedenu količinu, ali je Kuvajt povećao proizvodnju, smanjujući cenu, pokušavajući time da izbori veću podršku sveta zbog rasrave oko granice između Kuvajta i Iraka. Nakon toga je Irak počeo da optužuje Kuvajt da crpi naftu iz iračkih naftnih izvora, a osim toga, Irak je tvrdio da je vodio rat u zajedničkom interesu svih arapskih zemalja protiv Irana i da bi zato trebalo da Kuvajt i Saudijska Arabija pregovaraju ili otpišu iračka ratna zaduženja. Irački predsednik [[Sadam Husein]] je tvrdio da je teritorija Kuvajta bila iračka provincija, koju su imperijalisti odvojili. Pripajanje je bi bilo korišćeno za rešavanje ekonomskog spora, a Kuvajtu bi bilo dozvoljeno da crpi iračke zalihe sve dok je pod zaštitom Iraka.
 
Rat sa Iran je takođe izazvao uništenje skoro svih iračkih luka u Persijskom zalivu, odsecajući glavni irački trgovački izlaz. Mnogi u Iraku su očekivali u budućnosti nastavljanje rata sa Iranom i mislili su da se bezbednost Iraka može garantovati kontrolisanjem više obale Persijskog zaliva, uključujući više luka. Kuvajt je zato bio privlačna meta.
 
Ideološki, invazija na Kuvajt je bila opravdana kroz poziv na arapski [[nacionalizam]]. Kuvajt je bio opisivan kao prirodni deo Iraka, odvojen u interesu britanskog imperijalizma. Pripajanje Kuvajta je bilo objašnjeno kao korak na putu ka velikom Arapskom savezu. Invazija je takođe u bila bliskoj vezi sa ostalim događajima na Srednjem Istoku. Prva [[Intifada]] je besnela u [[Palestina|Palestini]], a većina arapskih zemalja, uključujući Kuvajt, Saudijsku Arabiju i [[Egipat]], su bile zavisne od Zapada. Sadam je zato predstavljao sebe kao jednog arapskog državnika koji ima volje da se suprotstavi SAD i [[Izrael|Izraelu]]u.
 
== Predratni iračko-američki odnosi ==
I pre rata, iračko-američki odnosi su bili hladni i Irak je bio smatran za saveznika [[Sovjetski Savez|Sovjetskog Saveza]]. SAD su bile zabrinute zbog iračkog neprijateljstva prema [[Izrael]]u i nepristajanja na mirovne napore kao ostale arapske zemlje. One su takođe osuđivale iračku podršku raznim arapskim i palestinskim militatnim grupama kao što su [[Abu Nidal]], što je dovelo do uključenja Iraka u prvobitnu listu zemalja koje sponzorišu [[terorizam]] [[29. decembar|29. decembra]] [[1979]]. godine. SAD su ostale zvanično neutralne tokom početka Iračko-iraskog rata, iako je prethodno bila ponižena zbog iranske krize sa taocima koja je trajala 444 dana i nadala se da Iran neće pobediti. Ipak, marta [[1982]], Iran je započeo uspešnu kontraofanzivu ([[operacija Neporeciva pobeda]]). U nadi da će popraviti odnose sa Irakom, Irak je uklonjen sa liste sponzora terorizma. Prividno, to je bilo zbog popravljanja režima, iako je bivši pomoćnik američkog sekretara za odbranu [[Noel Koh]] kasnije izjavio: ”niko nije sumnjao u nastavak iračke pomoći terorizmu... Pravi razlog je bio da im se pomogne da uspe u ratu protiv Irana”. Sa novim iranskim uspesima u ratu i neuspehom mirovnih pregovora u julu, prodaja oružja iz drugih zemalja (najvažnije SSSR, [[Francuska]], [[Egipat]] i [[Kina]]) je dostigla vrhunac [[1982]], ali kao prepreka za moguće iračko-američke odnose je ostao Abu Nidal koji nastavio da deluje uz zvaničnu podršku Bagdada. Kada je grupa izbačena iz [[Sirija|Sirije]] u novembru [[1983]]., [[Ronald Regan|Reganova]] administracija je poslala [[Donald Ramsfeld|Donalda Ramsfelda]] kao specijalnog predstavnika da uspostavi odnose.
 
Red 66:
</blockquote>
 
== Invazija na Kuvajt ==
 
U zoru [[2. avgust]]a [[1990]]. godine, iračke trupe su prešle granicu sa [[Kuvajt]]om sa oklopnim i pešadijskim jedinicama, zauzimajući strateške tačke širom zemlje, uključujući i emirovu palatu. Kuvajtska armija je bila brzo nadjačana, mada su dali vremena kuvajtskom vazduhoplovstvu da odleti u Saudijsku Arabiju. Najžešće borbe su bile u samoj emirovoj palati, gde su se članovi kraljevske garde borili da bi omogućili članovima kraljevske porodice da pobegnu. Emirov rođak, koji je zapovedao gardom, je bio među ubijenima. Iračke trupe su zaplenile zalihe hrane i lekova, zarobile hiljade civila i zauzele najveće medije. Postojali su izveštaji o ubistvima, mučenjima i silovanjima koje su učinili iračke trupe prema kuvajtskim građanima. Ipak, kasniji dokazi pokazuju da su mnogi od tih izveštaja bili preuveličani ili lažni. Međutim, Irak je zarobio hiljade građana zapadnih zemalja koje je kasnije pokušao da iskoristi za cenjkanje. Nakon što je postavljena satelitska vlada na čelu sa Ala Husein Alijem, Irak je pripojio Kuvajt. Sadam Husein je tada postavio novog guvernera, predstavljajući ovo kao oslobođenje od kuvajtskog emira; ovo je u velikoj meri označeno kao ratna propaganda.
 
== Diplomatija ==
 
U roku od nekoliko sati od početka invazije, Kuvajt i SAD su tražile zasedanje [[Savet bezbednosti|Saveta bezbednosti]] Ujedinjenih Nacija, koji je usvojio Rezoluciju 660, osuđujući invaziju i zahtevajući povlačenje iračkih trupa. [[3. avgust]]a, Arapska liga je usvojila svoju rezoluciju osuđujući invaziju i zahtevajući povlačenje iračkih trupa. Arapska liga je takođe zahtevala rešenje ovog problema u njenim okvirima i usprotivila se stranoj intervenciji. 6. avgusta, Savet bezbednosti je usvojio Rezoluciju 661, uvodeći ekonomske sankcije Iraku.
Red 96:
[[12. januar]]a [[1991]], Kongres Sjedinjenih Američkih Država je dozvolio upotrebu vojne sile da izbaci Irak iz Kuvajta. Uskoro su ostale zemlje iz koalicije uradile isto.
 
== Vazdušna kampanja ==
 
Dan nakon isteka roka koji je postavila Rezolucija 678 Saveta bezbednosti, koalicija je pokrenula veliku vazdušnu kampanju pod imenom Operacija Pustinjska oluja, sa preko 1000 uzletanja po danu, počevši od ranog jutra [[17. januar]]a 1991. Pet sati nakon prvih napada, irački državni radio je emitovao glas koji je identifikovan kao Sadam Husein koji izjavljuje: ''”Veliki duel, majka svih bitaka je počela. Svitanje pobede se približava kako veliki okršaj počinje”.''
Red 114:
Vazdušna kampanja je imala značajan efekat na taktiku protivničkih strana u nakdnadnim sukobima. Cele divizije nisu bile na otvorenom da bi se oduprele američkim snaga, već su češće bile raštkrane, na primer, srpske snage na Kosovu. Protivničke snage su takođe smanjile dužinu njihovih linija snabdevanja i ukupnu količinu branjene teritorije. Ovo je viđeno tokom rata u [[Avganistan]]u kada su [[Talibani]] napustili velike površine zemlje i povukli se u svoja utvrđenja. Ovo je povećalo koncentraciju njihovih snaga i smanjilo duge ranjive linije snabdevanja. Ova taktika je takođe primećena u invaziji Iraka, kada su se iračke snage povukle iz severnog iračkog [[Kurdistana]] u gradove.
 
== Kopnena kampanja ==
[[ImageDatoteka:British gulf war.jpg|thumb|levo|Britanski vojnici tokom priprema za kopneni rat]]
[[22. februar]]a 1991. Irak je pristao na prekid vatre koje je predložio Sovjetski Savez. Ovaj sporazum je zahtevao od Iraka da povuče svoje trupe na pozicije pre početka invazije uz tronedeljni potpuni prekid vatre, a od Saveta Bezbednosti da nadgleda prekid vatre i povlačenje Iračana. SAD su odbile predlog, ali su rekle da neće napasti Iračke snage dok se povlače i dali su rok od 24 časa Iraku da počne da povlači svoju vojsku.
 
Red 127:
 
Obe strane su imale približno isti broj vojnika, približno 540.000 savezničkih vojnika na približno 600.000 iračkih vojnika. Još 100.000 turskih vojnika je bilo razmešteno duž zajedničke granice [[Turska|Turske]] i Iraka. Ovo je proizvelo značajno razdvajanje iračke vojske prisiljavajući je da razmesti sve svoje snage duž svih njenih granica (osim, iročno, sa njegovim ljutim neprijateljem Iranom). Ovo je dozvolilo da glavni udar od strane Amerikanaca, ne samo da ima značajnu tehničku prednost, već i jednakost u broju vojnika.
[[ImageDatoteka:Operation Desert Storm.jpg|thumb|desno|300px|Mapa kretanja savezničkih trupa]]
Najveće iznenađenje kopnene kampanje je bio relativno mali broj žrtava Saveznika. Ovo je zahvajujući neuspehu Iračana da pronađu efikasnu protivmeru za termalne vizire i municiju koje su koristili [[tenk]] [[M1 Abrams]] i drugi koalicioni tenkovi. Ova oprema je omogućila koalicionim tenkovima da efiksnije bore i unište iračke tenkove sa tri puta veće razdaljine nego što su to mogli irački tenkovi. Iračke snage takođe nisu uspele da iskoriste prednost koju bi dobili koristeći ratovanje u gradovima, boreći se u Kuvajt Sitiju, što bi moglo da nanese značajne gubitke napadačkoj vojsci. Borba u gradovima bi smanjila razdaljinu na kojoj bi se borbe odvijale, a to bi favorizovalo tehnološki slabiju stranu kada se brani. Ovo je dokazano skoro u borbama između američkih snaga i iračkih gerilaca u gradskom okruženju posle [[Invazija Iraka 2003.|invazije Iraka iz 2003]]. Sukob u gradskom okruženju bi smanjio najveću prednost Saveznika, mogućnost da ubijaju iz velike daljine.
 
== Kraj neprijateljstava ==
 
Mirovna konferencija je održana na teritoriji Iraka koju je okupirala koalicija. Na toj konferenciji, Irak je izborio upotrebu vojnih helikoptera na njihovoj strani privremene granice, navodno zbog vladinog prevoza zbog štete nanete civilnim saobraćajnicama. Ubrzo nakon toga, ti helikopteri i veliki deo oružanih snaga Iraka je bio usresređen u borbi protiv šiitske pobune na jugu. Na severu, [[Kurdi|kurdski]] lideri su se uzdali u američko obećanje da će dobiti podršku za ustanak i počeli su sa borbom, nadajući se da će pokrenuti državni udar. Ipak, kako američka podrška nije stizala, irački generali su ostali verni Sadamu i brutalno su slomili kurdske trupe. Milioni Kurda su pobegli preko planina u kurdske krajeve Turske i Irana. Ovi incidenti su kasnije rezultirali uspostavljanjem zona zabranjenog leta na jugu i severu Iraka. U Kuvajtu je emir vraćen na presto, a potencijalni saradnici Iračana su proterani iz zemlje, uključujući i veliki broj Palestinaca (zbog njihove saradnje sa Sadamom Huseinom).
Red 140:
10. marta 1991, operacijom Oproštaj sa pustinjom je počelo prebacivanje 540.000 američkih vojnika iz oblasti Persijskog zaliva.
 
== Angažovanje koalicije ==
 
Članovi koalicije su bili: [[Avganistan]], [[Argentina]], [[Australija]], [[Bahrein]], [[Bangladeš]], Belgija, [[Kanada]], [[Čehoslovačka]], [[Danska]], Egipat, [[Francuska]], [[Grčka]], [[Mađarska]], [[Honduras]], [[Italija]], Kuvajt, [[Maroko]], [[Holandija]], [[Novi Zeland]], [[Niger]], [[Norveška]], [[Oman]], [[Pakistan]], [[Poljska]], [[Portugal]], [[Katar]], Saudijska Arabija, [[Senegal]], [[Južna Koreja]], [[Španija]], [[Sirija]], [[Turska]], [[Ujedinjeni Arapski Emirati]], Velika Britanija i SAD. Nemačka i Japan su obezbeđivali finansijsku podršku i donirali vojnu opremu umesto direktne vojne pomoći. Amerika je tražila od Izraela da ne učestvuje u ratu uprkos iračkim udarima iz vazduha na Izraelske stanovnike. [[Indija]] nije bila član koalicije, ali je dala vojnu pomoć SAD u obliku postrojenja za punjenje gorivom.
 
== Žrtve ==
 
=== Žrtve tokom rata ===
[[ImageDatoteka:Rusting tank at the Highway of Death in Iraq.jpg|thumb|desno|200p|Uništeni irački [[T-62]] na tzv. ''[[Autoput smrti|Autoputu smrti]]'']]
Broj žrtava Zalivskog rata je kontroverzan. Izvešteno je da je broj poginulih koalicionih vojnika oko 378, ali je Ministarstvo odbrane izjavilo da su gubici američkih snaga 147 u borbi i 325 smrti van borbe. Velika Britanija je pretrpela 24 smrti (devet od njih u prijateljskoj vatri), arapske zemlje su izgubile 39 ljudi (18 Saudijaca, 10 Egipćana, 6 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 3 Sirijca i 1 Kuvajćanin), Francuska je izgubila 2 čoveka. Najveće pojedinačne gubitke koalicione snage su pretrpele 25. februara 1991. kada je irački Skad projektil pogodio američke vojne barake u Dahranu ubivši 28 američkih rezervista iz Pensilvanije. Broj ranjenika koalicije je manji od 1000. Ipak, [[2000]]. godine, 183.000 veterana iz Zalivskog rata, više od četvrtine koja je učestvovala u ratu, je označeno kao trajno onesposobljeno od strane Ministarstva za pitanje veterana.
 
Red 156:
Jedan zloglasan događaj tokom rata je doveo u pitanje veliki broj iračkih vojnih žrtava. Ovo je bio ”buldožerski juriš” u kome su dve brigade iz američke Prve mehanizovane pešadijske divizije koristili protivminske plugove montirane na tenkovima i transporterima zakopavši njima iračke vojnike koje su branile utvrđenu Sadamovu liniju. Dok se približno 2.000 vojnika predalo, izbegavši zakopavanje, jedan novinski članak je javio da su američki komadanti procenili da je bilo na hiljade iračkih vojnika koji su živi zakopani tokom dvodnevnog juriša 24. i 25. februara. Ipak, kao i sve ostale procene gubitaka tokom rata, brojka o 8.000 iračkih branilaca je verovatno bila preuveličana. Dok je komadant jedne brigade mislio da ih je bilo na hiljade, kasnije je javljeno da je njegova brigada zakopala između 80 i 250 Iračana. Nakon rata, iračka vlada je tvrdila da je pronašla 44 takva tela.
 
=== Posleratovski efekat osiromašenog uranijuma ===
 
1998, irački doktori tvrdili da je koaliciona upotreba osiromašenog [[uranijum]]a izazvala drastično povećanje rođenja sa defektima i rak i [[leukemija|leukemija]]u među Iračanima. Oni su tvrdili da nisu bili u mogućnosti da obezbede dokaze koji povezuju osiromašeni uranijum i rođenja se defektima zbog sankcija koji su ih sprečili da nabave neophodnu opremu za testiranje. Posle toga, tim [[Svetska zdravstvena organizacija|Svetske zdravstvene organizacije]] je posetio Basru i predložio studiju da istraži uzroke povećanog broja obolelih od raka u južnom Iraku, ali je Sadam odbio.
 
Svetska zdravstvena organizacija je i pored toga uspela da dođe do istraživanja o zdravstvenim rizicima osiromašenog uranijuma u posleratovskom okruženju zahvaljujući misiji iz 2001. na [[Kosovo|Kosovu]]. Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o osiromašenom uranijumu zaključuje: ”Zato što je osiromašeni uranijum radioaktivan na nedeljnom nivou, vrlo velike količine prašine (reda grama) su mogle biti udisane, tako da bi povećani rizik od raka pluća mogao biti otkriven u izloženim grupama. Rizik za ostale vrste raka prozurokovanih radijacijom, uključujući i leukemiju, smatran je da je na mnogo nižem nivou od raka pluća. U dodataku: ”Nikakvi efekti koji bi uticali na reprodukciju i razvoj nisu primećeni na ljudima”, kao rezultat izlaganju osiromašenom uranijumu.
Red 166:
Ipak, neki tvrde da je efekat jači pošto se municija sa osiromašenim uranijumom raspadne u male čestice kada pogodi metu. Zapravo, nedavna opsežna studija Kraljevskog društva, udruženja preko 1400 izvrsnih naučnika, istraživača i profesora, pokazala je da osiromašeni uranijum ima ozbiljne rizike po zdravlje za civile isto kao i za vojnike.
 
== Cena rata ==
 
Cena rata za Sjedinjene države koje je izračunao Kongres su 61,1 milijarda dolara. Drugi izvori je proceljuju na 71 milijardu dolara. Oko 53 milijarde su platile razne zemlje širom sveta: 36 milijardi Kuvajt, Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje; 16 milijardi Nemačka i Japan (koje nisu poslale snage zbog sporazuma na kraju Drugog svetskog rata). Oko 25% doprinosa Saudijske Arabije je plaćeno u obliku usluga za trupe, kao što su hrana i prevoz.
Red 172:
Američki vojnici su činili oko 74% udruženih snaga i ukupni troškovi su zato bili veći. Velika Britanija, za razliku, je potrošila 4,1 milijardi dolara tokom rata.
 
== Mediji ==
[[ImageDatoteka:Gulf_war_target_cam.jpg|okvir|Snimci sa navođenih projektila su postali simbol Zalivskog rata]]
Zalivski rat je bio vrlo prenošen na televiziji. Po prvi put su ljudi širom sveta bili u mogućnosti da gledaju slike kako rakete pogađaju svoje ciljeve i kako avioni poleću sa nosača aviona.
 
Američka politika što se tiče slobode medija je bila mnogo strožija nego u [[Vijetnamski rat|Vijetnamskom ratu]]. Ova politika je izražena u dokumentu [[Pentagon]]a nazvanom Aneks Fokstrot. Većina novinskih izveštaja je dolazila sa brifinga koje je organizovala vojska. Samo izabranim novinarima je bilo dozvoljeno da posete front i intervjuišu vojnike. Te posete su uvek bile izvršene u pratnji oficira i bile su predmet prethodnog odobrenja vojske i naknadne cenzure. Ovo je bilo navodno da se zaštite osetljive informacije od otkrivanja od strane Iraka, ali u praksi je korišćeno da se sakriju politički neugodne informacije. Ova politika je veoma bila pod uticajem iskustva sa Vijetnamskim ratom, za koji se verovalo da je izgubljen zbog protivljenja javnosti u Sjedinjenim Državama.
 
== Posledice ==
 
Prateći pobune na severu i jugu, uspostavljene su zone zabrane leta, da bi se pomogla zaštita kurdskih i šiitskih grupa na severu i jugu Iraka. Ove zone (prvobitno severno od 36. paralele i južnije od 32.) su nadzirale uglavnom SAD i Velika Britanija, iako je Francuska takođe učestvovala. Zajedno, oni su izvršili više letova iznad Iraka u sledećih 11 godina nego u samom ratu. Ovi letovi su bacali bombe skoro svakog drugog dana protiv raketa zemlja-vazduh i protiv-avionskih topova koji su se sukobljavali sa patrolama. Ipak, najveća količina bombi je bačena tokom dve povezane kampanje bombardovanja: operacija Pustinjski udar, koja je trajala par nedelja u septembru 1996. i operacije Pustinjska lisica, u decembru 1998. Operacija Severna straža, zona zabrane leta, koja je čuvala Kurde, dozvolila je stanovništvu da se skoncentriše na razvijanje sigurnosti i infrastrukture, što se odrazilo nakon Sadamovog pada 2003. kao najprogresivniji i najmirniji region (kada se uporedi sa druga dva dela zemlje nakon [[Invazija Iraka 2003.|operacije Iračka sloboda]]). Operacija Južna straža, sa druge strane, nije bila uspešna u davanju šiitskoj populaciji šansu da se razvije.
Red 194:
Najvažniji resultat Zalivskog rata je bilo oživljavanje [[islam]]skog ektremizma. Promena Sadamovog sekularnog režima je malo privuklo podršku islamističkih grupa. Ipak, kombinujući to sa tim da je Saudijska Arabija bila u savezu sa SAD i na istoj strani sa Izraelom, dramatično je srozala legitimitet režima. Aktivnosti islamističkih grupa protiv saudijskog režima su se dramatično povećali. U pokušaju da povrati naklonost islamističkih grupa, Saudijska Arabija je povećanjem finansijskih sredstava pokušala da dobije podršku tih grupa. Novim nezavisnim država u [[srednja Azija|srednjoj Aziji]], kao i [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], Saudijci su platili distribuciju miliona [[Kurana]] i izgradnju stotine [[džamija]] za ektremističke grupe. U Avganistanu, saudijski režim je postao vodeći pokrovitelj [[Talibani|Talibana]] u građanskom ratu i jedna od tri strane zemlje koje su zvanično priznale talibansku vladu.
 
=== Sindrom Zalivskog rata ===
 
Mnogi koalicioni vojnici su prijvljivali bolesti koje su proizilazile iz njihovog učešća u Zalivskom ratu, fenomen poznat pod imenom Sindrom Zalivskog rata. Bilo je raširenih spekulacija nesloga zbog uzroka sindroma i prijavljenih rođenja sa defektima (broj dece rođenih u vojničkim porodicama sa značajnim urođenim defektima ili ozbiljnim oboljenima je označen kao visok od 67%, prema studiji Ministarstva za pitanja veterana). U izveštaju objavljenom 1994, rečeno je da su američke trupe bile izložene 21 potencijalnom reproduktivnom otrovu. Neki od faktora razmatranih kao mogući urok uključuju izlaganje [[radioaktivnost|radioaktivnim]] materijalima, naftnim isparenjima i brzoj seriji vakcine protiv [[antraks]]a koja je data razmeštenim vojnicima (normalna serija je postepeni, višemesečni proces)
 
== Tehnologija ==
 
Precizno vođene bombe (pametne bombe), kao što su vođeni projektili [[AGM-139]], su bile ključni razlog zašto su napadi bili sa manje civilnih žrtava nego u prethodnim ratovima. Određene zgrade u centru Bagdada su mogle biti bombardovane dok su novinari iz svojih hotela gledali krstareće rakete dok lete. Ostale bombe su uključivale [[kasetne bombe]], koje se raspadnu pri udaru oslobađajući stotine zrna, i [[BLU-82]], bombe teške više od 7 tona, koje mogu razruše sve u krugu od stotinu metara.
Red 210:
== Vidi još ==
{{commonscat|Gulf War 1991|Zalivski rat}}
* [[Rat u Iraku]]
* [[Sindrom Zalivskog rata]]
* [[Autoput smrti]]
 
[[categoryKategorija:Zaljevski rat]]
[[categoryKategorija:Historija Kuvajta]]
 
{{Link FA|sr}}
Red 271:
[[sv:Kuwaitkriget]]
[[th:สงครามอ่าวเปอร์เซีย]]
[[tl:Digmaan sa Gulpo]]
[[tr:I. Körfez Savaşı]]
[[uk:Війна в Перській затоці (1990-1991)]]