Uskršnji ustanak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
sitni podaci
Red 46:
 
Irska javnost u početku je osudila ustanak. Veliki broj Iraca u to doba se borio u prvom svetskom ratu, i dobar deo naroda je ustanike posmatrao kao obične izazivače nereda koji nisu imali hrabrosti da odu u rat. Neke od irskih novina zahtevale su pogubljenje ustaničkih vođa.
Posle ustanka je uhapšeno 3430 ljudi, od kojih je 1480 i zatvoreno. Neki od njih su bili politički aktivisti i nisu imali veze sa ustankom. Petnaestorica ustaničkih vođa je pogubljeno u zatvoru [[Kilmainham]] (Kilmejnam) 3-12.5. – među njima i teško ranjeni Connelly, koji nije mogao da stoji pred streljačkim vodom, te su ga vezali za stolicu da ne bi pao. [[Éamon de Valera]] nije pogubljen jer je rođen u [[SAD]], te je bio američki državljanin, a [[Constance Markievicz]] nije pogubljena jer je bila žensko.
 
Posle hapšenja i pogubljenja mišljenje javnosti se preokrenulo – svi su bili užasnuti, a ustaničke vođe počeli su posmatrati kao mučenike. Organizovane su memorijalne povorke, njihove fotografije masovno su se prodavale, a skupljani su i dobrovoljni prilozi za njihove porodice. Promena stava javnosti i naroda otvorila je i ugazila put [[Sin Féinn]]u i daljim republikanskim aktivnostima, koje će na kraju dovesti do nezavisnosti Republike Irske.