Hrvatska u personalnoj uniji s Mađarskom – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
→‎Stvaranje unije: izvori za prvi i drugi sporazum
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 16:
 
Dogovorom nije bilo regulirano pitanje Slavonije koju je Mađarska smatrala svojim osvojenim teritorijem ili bivšom pokrajinom jer su Mađari direktno ili indirektno vladali njome 1030. - 1075. i od 1091. Zbog toga Slavonija je katkad tijekom postojanja unije samostalna pokrajina ili kraljevina (u uniju s Mađarskom), a ponekad je ujedinjena s Hrvatskom što je zavisilo od tadašnje političke situacije.
 
==Razvoj odnosa Mađarske i Hrvatske tijekom unije==
 
===Arpadovići===
 
Nakon početnog dogovor koji je Hrvatskoj sačuvao mnoga prava tako da se za stanovnike gotovo ništa nije promjenilo prolaskom desetljeća i stoljeća željom kralja za većom moći počinju se smanjivati prava kraljevine Hrvatske. Prvo od izgubljeno pravo je ono na odvojene krunidbe za kralja Mađarske i kralja Hrvatske. Krajem 12. stoljeća se odustaje od tih dvostrukih krunidba tako da se od tada nadalje vrši krunidba samo za kralja Mađarske koji šalje svoju obavjest o krunidbi u [[Sabor]] koji ju imao pravo potvrditi ili odbiti. U slučaju odbijanja novoproglašeni mađarski kralj ne bi postao hrvatski kralj što se u 15. stoljeću dogodilo [[Vladislav II.|Vladislavu II.]]
 
Bez obzira na tu promjenu hrvatski parlament je zadržao ovlasti u samostalnom biranju kraljeva što će prvi put iskoristiti tijekom nasljedne krize nakon smrti [[Ladislav IV. Kumanac|Ladislava IV. Kumanca]] kada Mađari biraju 1290. godine Andriju Mlečanina za svog kralja. Hrvatska s druge strane proglašava za svog kralja Karla Martela iz dinastije Anžuvinaca pošto je hrvatsko-mađarski kralj Andrija II. bio izjavio da njegov takozvani sin Stjepan Postum koji je ujedno i otac oca Andrije III. u stvarnosti nije njegov sin. Ta odluka dovodi do rata između Mađarske protiv Hrvatske i Napuljskog kraljevstva koji će završiti prirodnom smrću Karla Martela 1295. godine i povratkom mađarske "kontrole" nad Hrvatskom. Nekoliko godina kasnije sada smrtno bolesni [[Andrija Mlečanin]] proglašava za svog nasljednika [[Karlo I. Robert|Karla Roberta]] sin svog mrtvog protivnika koji je na putu od Napulja do Mađarske zastao u Zagreb gdje je krunisan za hrvatskog kralja. Dok sljedećih 7 godina u Mađarskoj traje građanski rat između novog kralja koji će biti oboren pa vraćen na prijestolje od strane antikraljeva, njegova vladavina u Hrvatskoj prolazi bez problema s velikim, ali kratkotrajnim jačanjem hrvatskih velikaških obitelji koji koriste nestabilnu političku situaciju za povećanje svoje moći tako da Šubići čak postaju vladari Bosne.
 
===Anžuvinci===
 
 
 
 
==Mletačko–mađarski ratovi==
Linija 141 ⟶ 154:
 
Turska osvajanja su dovela i do promjena u stanovništvu Hrvatske i Slavonije. Bježeći pred turskim pohodima i graničnim područjima se naseljavaju [[Vlasi]], a postupno se javljaju i sukobi seljaka protiv vlastele. Hvarski puk pod vodstvom [[Matija Ivanić|Matije Ivanića]] ustaje protiv vlastele [[1510]]. godine, kojeg su Mleci ugušili brutalno.
 
==Izvori==
{{reference|2}}
 
 
[[category:Povijest Hrvatske]]