Jajna ćelija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: gl:Óvulo
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Uklanja: ku:گەرا; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Jajna ćelija''' predstavlja ženski [[gamet]], koji se obrazuje u procesu [[oogeneza|oogeneze]] kod životinja i [[megagametogeneza|megagametogeneze]] kod viših biljaka. Sadrži haploidan broj hromozoma kao i [[spermatozoid]], ali zato kod većine vrsta ima mnogo veću količinu citoplazme od njega. Zrela jajna ćelija je relativno velika, odnosno, veća je od prosečme telesne ćelije životinja. Veoma velika jaja imaju ptice, gmizavci, a i neke ajkule. Zbog toga je faza rasta u [[oogeneza|oogenezi]] mnogo izraženija nego u [[spermatogeneza|spermatogenezi]].
 
== Vrste jajnih ćelija ==
 
Prema količini i rasporedu žumanceta, koje predstavlja rezervnu hranu za [[embrion]], razlikuju se tri osnovna tipa jajnih ćelija:
Red 9:
* '''centrolecitne'''.
 
* Oligolecitne (oligos= malo; lekhitos = žumance) jajne ćelije imaju malu količinu [[žumance]]ta koje je ravnomerno raspoređeno po [[citoplazma|citoplazmi]].
 
* Telolecitne (telos = kraj) imaju neravnomerno raspoređeno žumance, tako da se na njima razlikuju dva pola:
* animalni, na kome je više citoplazme i gde se nalazi jedro, i
* vegetativni na kome je više žumanceta.
Red 23:
Izrazito telolecitne sadrže veliku količinu, gusto napakovanog žumanceta, dok je citoplazma sa jedrom svedena na mali disk koji leži na tom žumancetu (jajne ćelije [[gmizavac]]a i [[ptica]]).
 
* Centrolecitne jajne ćelije imaju veliku količinu žumanceta smeštenog u centru, a citoplazma je oko njega u vidu površinskog, tankog sloja. U samom centru žumanceta nalazi se ostrvce citoplazme sa [[jedro]]m koje je okruženo citoplazmom.
 
* Jajne ćelije čoveka i ostalih [[placentalni sisari|placentalnih sisara]] su '''alecitne''' (bez žumanceta), pošto embrion u ishrani zavisi od majke, a ne od žumanceta.
 
== Spoljašnje poveznice ==
* [http://snena.tripod.com/id101.html BioNet Škola]
 
[[CategoryKategorija:Razvoj životinja]]
 
[[ar:بييضة]]
Red 54:
[[jv:Sèl endhog]]
[[ko:난자]]
[[ku:گەرا]]
[[lt:Kiaušialąstė]]
[[mk:Јајце клетка]]