Moskovski metro – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ro:Metroul din Moscova
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: mhr:Москвасе метрополитен; kozmetičke promjene
Red 18:
Четврта фаза изградње одложена је због почетка Другог светског рата. Тве деонице су постале оперативне - Тетраљнаја-Автозаводскаја (3 станице) и Курскаја-Измајловски Парк (4 станице). Ипак, изграђена је линија која је прелазила реку Москву, овај пут тунелом, а социјалистичке мотиве на станицама су заменили ратни мотиви.
 
Након рата почиње изградња четврте фазе која је укључивала Кружну линију и дубоку деоницу Арбатско-Парковске линије од Трга Револуције до Киевскаје, и површинску деоницу до Првомајскаје ране 1950.Врхунац дизајна и декорације су евидентни на овим станицама.
 
Кружна линија је прво планирана да иде испод Баштенског Прстена (Садовоје Кољцо), кружног булевара који се налази на граници Москве 16. века. Прво део линије између Парка Културе и Курске (1950.) налази се испод овог булевара. Међутим каснији планови су измењени тако да северни делови линије иду на око 1-1,5 -{km}- од прстена, чиме је обухваћено 7 од 9 железничких терминала. Наредни део Колтсеваја линије отворен је 1952. године (Курскаја - Белорускаја). Кружна линија је завршена [[1954]]. године.
Red 101:
У возу на другој линији метроа [[6. фебруар|6. фебруара]] [[2004]]. експлодирала је бомба притом убивши 42 и ранивши 250 људи. Одмах су окривљени чеченски сепаратисти. Истрага је довела до становника Карачај-Черкесиан области, радикалног сепаратисте, који је извршио самоубиство.
 
== Види још ==
* [[метро]]
* [[Lista metro sistema]]
Red 107:
* [[метрофил]] (Особа која је заинтересована за метро системе)
 
== Спољашње везе ==
* http://www.metro.ru — Информације, историја, мапе, уметност (на руском)
* [http://www.beeflowers.com/Metro/ Фотографије московског метроа]
* [http://www.newsmetro.ru/ Информације московског метроа]
 
{{Link FA|cs}}
 
{{Link FA|de}}
 
{{Link FA|ru}}
 
Linija 145 ⟶ 143:
[[lt:Maskvos metropolitenas]]
[[lv:Maskavas metro]]
[[mhr:Москвасе метрополитен]]
[[nl:Metro van Moskou]]
[[nn:Metroen i Moskva]]