Principat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: mk:Принципат
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: tl:Prinsipado; kozmetičke promjene
Red 4:
 
 
== Uspostavljanje principata ==
 
Nakon dugog perioda građanskih ratova celokupno je italsko društvo težilo miru, pa je ''pax Romana'' bila parola koja je ujedinila različite slojeve društva. Najaktivniji Oktavijanovi protivnici izginuli su u ratovima, a oni preživeli bili su politički oslabljeni i demoralisani. Nemiri i ratovi doprineli su popularizaciji ideje o prošlim srećnim vremenima i o jednostavnom životu pobožnih predaka. U skladu s takvim tendencijama ponaša se i Oktavijan, pa je jedna od njegovih prvih mera po povratku u [[Rim]] (29. st. e.) bila restauracija hramova.
Red 24:
Pod Avgustom se menja i značenje titule imperatora, koja se u republici dodeljivala vojskovođi koji bi odneo pobedu u nekoj važnoj bici i koja je trajala od pobede do proslave [[trijumf]]a. Još je [[Sula]] tu titulu zadržao doživotno, a Avgust ju je uključio u sastav svog imena: time je naglašavana njegova posebna, lična veza sa vojskom, i titula imperatora ubrzo je počela da označava vrhovnu vojnu vlast.
 
== Državna uprava ==
 
=== Položaj senata ===
 
Avgust je smatrao senat, čiji je princeps postao 28. st. e., telom sa važnim funkcijama. Senat je primao manje stranih izaslanstava nego ranije, ali su inače njegov ugled i autoritet izgledali netaknuti. Njegovi članovi postavljani su na najviše položaje; njegove odluke, mada se formalno nisu nazivale zakonima, bile su obavezujuće; on je uskoro postao viši sud, na čije presude nije bila dozvoljena žalba; senat je upravljao starijim i umirenim provincijama, a formalno i državnom blagajnom; takođe je birao magistrate; čak je i careva vlast formalno proizlazila iz senata. Međutim, senat nije imao istinsku vlast. U senatskim je provincijama bilo veoma malo vojske, a uskoro je senat izgubio kontrolu i nad tim trupama. Stoga se on teško mogao suprotstaviti Avgustovim željama. Istinsku je moć imao zapravo Avgust, koji je nadgledao državne finansije i kontrolisao članstvo u senatu: karijera svakog senatora zavisila je od cara. Ali Avgust je cenio senat kao telo koje je odslikavalo istinski rimski duh i tradicije i kao telo koje je predstavljalo javno mnenje. Stoga je Avgust bio pažljiv prema senatu, vešto je anticipirao njegove reakcije i uglavnom izbegavao sukob s njim. Redovno ga je obaveštavao o svojim aktivnostima, a carski savet (''consilium principis''), koji je bio njegovo savetodavno telo, kao što se nekad republikanski magistrat savetovao sa svojim uglednim prijateljima (''amici et comites''), sastojao se od konzula, nekih drugih magistrata i 15 senatora, koji su se svakih šest meseci birali kockom.
 
=== Uloga narodnih skupština ===
 
Narodne skupštine (komicije) sastajale su se i u vreme Avgustove vladavine, i donosile zakone ili na predlog samog Avgusta (ti su zakoni nazvani ''leges Iuliae'') ili na predlog drugih magistrata. Na izbornim komicijama glasalo se samo za one kandidate koje je isticao Avgust po svom pravu preporuke (''ius commendationis''). Skupština je, dakle, izgubila svoj politički značaj, pa su izborne komicije ubrzo po Avgustovoj smrti (14. n. e.) sasvim prestale da se sastaju, dok su se zakonodavne komicije ponekad sazivale i kasnije, ali nisu imale gotovo nikakvog značaja.
 
=== Položaj magistrata ===
 
Pod Avgustom su zadržane i sve magistrature. Konzulat je i dalje bio položaj kome su težile osobe iz senatorskog staleža, pa je, da bi se zadovoljilo častoljublje mnogih lica, od 5. st. e. za jednu godinu birano više konzula, a ne samo dva: dvojica su stupala na dužnost 1. januara i davali su godini ime (''consules ordinarii''), a posle njih su stupali na upravu redom ostali parovi (''consules suffecti''). Cenzura je izgubila raniji značaj, pošto je sam Avgust u tri navrata vršio cenzus građana. Broj [[pretor]]a smanjen je na deset, pri čemu su njihove funkcije proširene, ali je čitava njihova aktivnost zavisila je od princepsa. Najvažnija krivična dela razmatrale su stalne sudske komisije (''quaestiones perpetuae''), a sam Avgust je po ''imperium maius'' pretresao u Rimu krivična dela i donosio smrtne presude. Po nekim delima podnošene su apelacije na cara kao najvišu sudsku instancu. Do 5. st. e. uobičajena je postala praksa da posebna komisija senatora i [[vitezovi (rimski)|vitezova]] postavlja pretore i konzule, a da centurijatske komicije automatski potvrde taj izbor. Senatori su najvažnije funkcije obavljali ne kada su držali određene tradicionalne magistrature, nego kada su zauzimali važne plaćene položaje, bilo vojne ili civilne (ili i jedne i druge), ponakada daleko od Rima. Iz redova senatora biran je i [[prefekt]] grada. Ta je dužnost, prema tradiciji, postojala u vreme kraljeva, ali u doba republike prefekti nisu postavljani. Glavna prefektova dužnost je čuvanje reda u Rimu. Prefekti su pod Avgustom postavljani neredovno, ali su za vreme njegovih naslednika stekli veliki značaj. Iz redova senatorskog staleža birani su za namesnike carskih provincija legati sa propretorskim rangom (''legatus pro praetore'').
 
=== Viteški stalež ===
 
Senatori, naravno, nisu mogli popuniti sve položaje u državnoj službi, bilo zato što su bili previše ponosni, bilo zato što ih je bilo previše malo. Neki su položaji smatrani niskim, pa su ih zauzimali carevi oslobođenici ili robovi. Drugi su povereni vitezovima, i viteški se stalež uskoro razvio u jednu od velikih institucija carstva. Avgust je smatrao da članstvo u viteškom staležu treba da bude otvoreno rimskim građanima koji su sposobni i ugledni, a koji ne moraju imati ugledno poreklo. Konačno je po celom carstvu bilo na hiljade vitezova. Mada su oni predstavljali nižu aristokratiju, mogli su se nadati dobroj karijeri. Pošto bi služio kao niži oficir (takozvani ''militiae equestres''), vitez je mogao služiti kao carev [[prokurator]] s različitim zaduženjima i na kraju postati jedan od moćnih prefekata (flote, vigila, vatrogasne službe, nabavke žite, Egipta ili [[Pretorijanci|pretorijanske garde]]). Ovakva vrsta viteške karijere postala je uobičajena tek pod [[Klaudije|Klaudijem I]], ali je Avgust taj sistem započeo i, postavljajući vitezove na odgovorne dužnosti, postavio je temelje carskog birokratskog aparata, kojim su kasnije rukovodili uglavnom vitezovi. Vitezovi su imali još jednu funkciju: senatorski se stalež smanjivao, pa je zavisio od popunjavanja iz nižih slojeva, tj. iz viteškog staleža. Budući da taj stalež nije bio ograničen na Rim ili čak na Italiju, u senatu se postepeno pojavio neitalski element. Senat se već pod Avgustom popunjavao i iz zapadnih provincija.
 
 
== Italija i Rim pod Avgustom ==
 
Mada se još uvek upotrebljavala, stara formula »senat i narod rimski« (''senatus populusque Romanus'') promenila je svoj smisao: njen deo ''populusque Romanus'' sada se zapravo odnosio na cara. »Rimski narod« postao je »italski narod«, i bio je otelotvoren u Avgustu, koji je i sam bio iz jednog italskog grada. Kako bi smanjio rizik od narodnih pobuna u samom Rimu, car je obezbedio besplatno deljenje žita, povremene poklone u novcu (''congiaria'') i različite zabave, ali narodu nije dao nikakve stvarne moći. Posle [[5. pne.]] učešće rimskog naroda u javnom životu sastojalo se uglavnom od prisustva na formalnim skupštinskim sednicama na kojima su se potvrđivale odluke donete na drugim mestima. To je na kraju dovelo do nestanka razlike između rimskih građana u Italiji i stanovnika provincija. Pod Avgustom je, međutim, uporno naglašavana suprematija Italije.
Red 51:
Avgustovo veliko dostignuće u Italiji bilo je restauracija morala i ujedinjenje zemlje. Nasilje i nekontrolisane lične ambicije iz 1. veka st. e. proizveli su apatiju i korupciju. Da bi ponovo pobudio osećanje odgovornosti, posebno u zvaničnim i upravnim krugovima, Avgust je reafirmisao tradicionalne italske vrline (zakonima protiv preljube, za jačanje porodičnih veza i za stimulisanje rađanja), te je pokušao oživeti predačku religiju (obnovom starih i izgradnjom novih hramova i oživljavanjem starih kultiva i rituala). Da bi uveo sveže ideje i energiju u apatično rimsko društvo promovisao je asimilaciju Italije: elitni slojevi italskih [[municipij|municipalnih]] gradova ušli su u senat, i Italija je postala čvrsto povezana sa Rimom. Da bi održao čistoću građanstva, otežao je oslobađanje robova, a onima koji su bili nelegalno oslobođeni nije dao građanska prava.
 
== Uprava nad provincijama ==
 
Od 27. st. e. postojale su dve vrste provincija, senatske i carske. Senat je upravljao starim, umirenim provincijama ([[Afrika]], [[Betika]], [[Galija|Narbonska Galija]], [[Azija]], [[Makedonija]]): njihovi upravitelji birani su kockom, ostajali su na dužnosti obično godinu dana, nisu zapovedali vojskom, i nazivali su se [[prokonzul]]ima (mada su samo upravnici Azije i Afrike stvarno bili bivši konzuli, a ostali bivši pretori). Car je upravljao ostalim provincijama ([[Sirija]], tri galske provincije, severne oblasti Hispanije i druge) i one su zajedno bile njegova ''provincia'': on je postavljao njihove upravitelje, koji su sprovodili njegovu politiku i od kojih ni jedan nije imao naziv prokonzula, jer je Avgust sam držao prokonzulsku vlast (''imperium proconsulare'') u svojim privincijama. U većini carskih provincija bila je raspoređena vojska. One u kojima se nalazilo više od jedne legije bile su poverene bivšim konzulima, a one sa jednom legijom ili čak manjim brojem vojnika bile su date na upravu bivšim pretorima; u oba slučaja upravitelji su se nazivali ''legati Augusti pro praetore'' (= Avgustovi legati s ovlašćenjima pretora). Nekim carskim provincijama upravljali su vitezovi (obično s nazivom prokuratora, ali ponekad i prefekta). Judeja je u vreme [[Isus|Hristovog]] raspeća bila takva viteška provincija, čiji je upravitelj bio [[Poncije Pilat]]. Sasvim izuzetan položaj imao je Egipat, koji je smatran ličnom carevom svojinom, pa je i njen prefekt bio jedinstven po tome što je bio vitez koji je imao komandu nad legijama.
Red 61:
Da bi nagradio svoje vojnike posle verne službe, Cezar ih je naselio uglavnom po imanjima u provincijama, u veteranskim gradovima. To je učinio i Avgust iz istog razloga, ali i da bi smanjio opasno vojno prisustvo u državi uopšte. Stoga je, tokom samo jedne generacije, organizovano više od 120 novih centara po celom carstvu, u eksploziji urbanizacije koja ni pre ni kasnije nije imala paralele. U naseljima nazvanim ''coloniae'' svi su stanovnici bili rimski građani, a gradske magistrature i gradski život uopšte bio je najvećim delom organizovan prema rimskom uzoru. Neke [[kolonija (rimska)|kolonije]] bile su izuzete od plaćanja direktnog poreza, čime su se još više približavale svojim italskim uzorima. U municipijama su rimsko građansko pravo dobijale samo osobe koje su bile magistrati (u Africi su posle [[Hadrijan]]a rimska građanska prava ponekad davana svim članovima lokalnog senata). Na taj se način cela lokalna aristokratija postepeno uključivala među rimske građane. I u municipijama su lokalni statuti predviđali rimske oblike gradske uprave. Gradski centri čiji su stanovnici u potpunosti bili isključeni iz rimskog građanstva nazivali su se ''civitates'' i uživali su autonomiju u lokalnim poslovima, pod nadzorom upravnika provincije. Na zapadu je mnogim takvim naseljima na kraju dodeljen status municipija, posle čega su u njima usvojene prvobitno italske magistrature (''duoviri'' i ''aediles'', koji su zajedno činili jedan kolegij nazvan ''quattuorviri'') i senat (''curia'' ili ''ordo''), koji je obično brojao 100 članova. Ceo je zapad ubrzo došao pod upravu gradskih centara ove tri vrste, bez kojih centralna vlast ne bi mogla uspešno delovati. Štavše, ti su centri širili ekonomski i kulturni uticaj i tako imali značajnu ulogu, posebno u zaostalim područjima. Na istoku, međutim, gradski su centri, mada podjednako važni za upravu nad određenim područjem, već odavno postojali i imali razvijenu sopstvenu kulturu i oblike vlasti.
 
Avgustova politika prema provincijama nije bila jednaka: stare i umirene provincije dobijale su povlastice; regulisan je poreski sistem, pri čemu zakupi nisu konačno ukinuti, ali su izgubili raniji značaj, jer su mnoge poreze ubirali neposredno prokuratori koje je postavljao Avgust. Uprošćena je procedura za razmatranje optužbi za iznuđivanje u provincijama. U novoosvojenim provincijama, s druge strane, trajala je surova eksploatacija lokalnog stanovništva, koja je ponekada dovodila do ustanaka, kakvi su oni u Hispaniji (24―19. st. e.), [[Panonija|Panoniji]] (6―9. n. e.) i [[Germaniji|Germaniji]] (9. n. e.). Ipak, provincije su u principu u doba carstva živele bolje nego u doba republike. Upravnici provincija postavljali su se samo uz saglasnost cara. Pošto je on na neki način smatrao sebe patronom i zaštitnikom provincijskog stanovništva, loši ili nasilni upravnici mogli su očekivati gubitak careve naklonosti, kraj svoje karijere, ili čak neku težu kaznu.
 
 
== Vojska ==
 
Vrhovno zapovedništvo nad vojskom bila je jedna od osnova Avgustove vlasti. Vojnici koji su se borili pod Avgustom nisu svi mogli biti demobilisani u isto vreme; neki su razrešeni dužnosti i dobili su zemlju, ali više od polovine ― oko 250.000 ljudi ― zadržano je u vojsci i raspoređeno po provincijama kojima je bila potrebna vojna zaštita. Flota se takođe morala zadržati, inače bi gusari opet zagospodarili morem. Na kraju je 60 [[legija]], koliko ih je bilo u doba bitke kod Akcija, smanjeno na 28. Svaka je legija postala stalna formacija, sa sopstvenim brojem i imenom.
Red 83:
 
 
== Principat posle Avgusta ==
 
Tokom 175 godina posle Avgustove smrti nije bilo fundamentalnih promena u principatu, mada je u tako dugom vremenskom periodu prirodno bilo određenih modifikacija. Do vremena [[Flavijevci|Flavijevaca]] i [[Antonini|Antonina]] principat je bio univerzalno prihvaćen. Za Rim i Italiju 69. godina (poznata kao »[[Godina četiri cara]]«) predstavljala je zloslutno upozorenje da se može očekivati haos ukoliko, u odsustvu cara, ambicije nekolicine moćnih pojedinaca dostignu neograničene razmere. Car je očigledno bio neophodan, a ljudi su čak bili spremni da tolerišu i lošeg cara, mada su se, naravno, uvek nadali dobrom vladaru.
Red 89:
Pored toga, princeps više nije morao da se bira iz reda [[Julijevci-Klaudijevci|Julijevaca-Klaudijevaca]]. Veliko dostignuće Flavijevaca bilo je što su pomirili vojnike i više klase sa idejom da postoje i drugi pogodni kandidati. Flavijevci su često držali konzulat i cenzuru, što je njihovu porodicu, koja nije bila najuglednijeg porekla, ukrasilo spoljnim znacima prestiža i aristokratskim izgledom jedne autentično carske porodice. Tom je cilju doprinela deifikacija prva dva Flavijevca, kao i nestanak starih republikanskih porodica, čiji bi ugled prevazilazio ugled carske porodice (do 69. n. e. većina potomaka republikanskog nobiliteta je ili umrla prirodnom smrću ili je pala kao žrtva carskih progona). Posle Flavijevaca, za izbor cara više nije bilo važno kakvog je porekla i da li je ono italsko ili ne. [[Domicijan]]ovi nasledinci, pa i sam Domicijan poslednjih godina vladavine, nisu morali više da uvećavaju svoj ugled čestim držanjem konzulata. Antoninski su carevi, kao i Julijevci-Klaudijevci, retko držali konzulat. Ali su zato nastavili praksu Flavijevaca da naglašavaju plemenitost svoje porodice deifikovanjem njenih preminulih članova ([[Trajan]] je deifikovao sestru, nećaku i oca; [[Antonij Pije|Antonin]] ženu, itd.).
 
=== Apsolutističke tendencije ===
 
Pod Flavijevcima i Antoninima principat počinje sve više nalikovati pravoj [[monarhija|monarhiji]]. U carskoj se tituli sada pominje prokonzulska vlast (što je Avgust izbegavao), a zvanični dokumenti počinju nazivati cara ''dominus noster'' (= naš gospodar). Razvoj carskog zakonodavstva jasno ilustruje ovu promenu: od početka principata car je imao pravo da donosi zakone, mada nije poznat nikakav zakon koji bi formalno davao caru to pravo, a u doba Antonina pravni udžbenici već jednoglasno tvrde da su sva naređenja cara obavezujuća. Raniji su carevi svoje zakone obično izdavali kroz formu senatskih odluka. Posle 100. godine n. e. zakonodavna se skupština više nije sastajala, a senat se više nije ni trudio da uvije svoje dekrete u pravni jezik, nego je doslovce ponavljao govor u kojem je car izložio neku svoju odluku. Posle Hadrijana magistrati više nisu mogli da svojim pravnim interpretacijama menjaju postojeće pravo, pošto je »[[Večiti edikt]]« postao stalni kodeks, koji je samo car mogao menjati. Do 200. godine učeni su pravnici izgubili pravo, koje su uživali od Avgustovog vremena, da donose obavezujuće presude o spornim pitanjima (''responsa prudentium''). U međuvremenu, car je sve više koristio zakonodavna ovlašćenja tako što je izdavao edikte, presude, naredbe ― što se sve zajedno naziva »carskim konstitucijama« (''constitutiones principum''). Car je takve konstitucije obično donosio nakon što bi se posavetovao sa svojim »prijateljima« (''amici Caesaris''), koji su činili njegov carski savet. Ali konstitucija je u svakom slučaju bila obevezujuća za sve. Put za kasniji dominat (od 284. n. e.) bio je otvoren.
 
=== Politički život ===
 
Autokratski aspekt flavijevskog i antoninskog režima ne treba ipak preceniti: i samom je Avgustu bio sasvim jasno da je nemoguće zauvek sakriti suprematiju cara koju je proizlazila iz stalne akumulacije moći. Najzad, Avgustovo se ponašanje poslednjih godina vladavine malo razlikovalo od ponašanja [[Vespazijan]]a ili tzv. [[Pet dobrih careva|petorice dobrih careva]]. Takođe, ni drugi Julijevci-Klaudijevci nisu oklevali da ističu svoju dominaciju. I pored sveg autokratskog ponašanja Flavijevaca i Antonina, značajno je da je njihova vladavina imala dominantno civilni karakter. Oni su držali najvišu vlast, a neki od njih bili su i vrlo sposobni vojnici, pa ipak oni nisu bili vojni despoti. Za ovo je u značajnoj meri bila zaslužna stara republikanska tradicija, po kojoj je državni zvaničnik mogao imati i civilna i vojna ovlašćenja. Takvo se stanje, međutim, počinje menjati od trenutka kada je Hadrijan razdvojio te dve sfere. Zapravo, [[Kriza III veka|3. vek]] je uskoro pokazao šta znači imati princepsa čije se celo iskustvo svodi na vojne logore.
Red 99:
Kako je jačala careva vlast, republikanske su institucije slabile: rasla je moć carevih službenika, a moć tradicionalnih gradskih magistrata je opadala. Kvestura, pretura i konzulat (koji je sada sveden na dvomesečnu službu) postali su samo stepeni ka značajnim carskim dužnostima. Namesnici carskih provincija i zapovednici legija bili su rimski senatori, ali su istovremeno bili carski nameštenici. Naravno, car je gospodario senatom, ali se trudio da u ophođenju s ovim telom bude strpljiv i obazriv. Ipak, car nije morao da se često savetuje sa senatom, jer je možda više voleo da se oslanja na svoj carski savet, čiji su stalan element tokom 2. veka postali i vitezovi. Međutim, Flavijevci i Antonini su se, u svakom slučaju do [[Komod]]a, prema senatu ophodili s dužnim poštovanjem. Priznavali su njegovu važnost kao više sudske instance, kao tela koje je formalno postavljalo novog cara i kao mesto na kome su se mogli dobiti razumni saveti i informacije. Sve više senatora poticalo je iz provincija i, mada je to značilo pre svega iz zapadnih provincija (istok nije bio srazmerno zastupljen), senat je donekle odslikavao carstvo kao celinu. U međuvremenu, veliku važnost kao carski službenici zadobijali su vitezovi, koji su postavljani na novostvorene položaje i koji su na već postojećim dužnostima postepeno zamenjivali oslobođenike.
 
=== Rim i Italija ===
 
Do 2. veka grad Rim je privlačio ljude slobodne od rođenja iz celog carstva; u njemu je, osim toga, živeo veliki broj oslobođenika. Sve ove pridošlice bile su asimilovane i pokvarile su italski karakter grada. Velika većina njih bila je siromašna, a malobrojni carski oslobođenici predstavljali su samo izuzetak. Ali mnogi su bili energični, preduzimljivi i sposobni da se snađu u svetu. Oslobođenici su bili pod društvenom stigmom, mada su neki od njih uspeli da postanu vitezovi. Međutim, njihovi su sinovi mogli prevazići diskriminaciju, a njihovi su unuci mogli čak postati i članovi senata.
Red 109:
Ekonomska važnost Italije je takođe opadala. Do kraja Avgustove vladavine italska vina, ulje, mermer i keramika na galskom i germanskom tržištu sve su teže izdržavali konkurenciju lokalnih zapadnih proizvoda, a do vremena Flavijevaca Italija je već u velikim količinama uvozila proizvode ne samo iz Galije, nego i iz Hispanije. Do polovine 2. veka hispanski, galski i afrički poljoprivredni proizvodi postali su prisutniji od italskih u Ostiji i Rimu. Carevi su činili šta su mogli protiv takvih tendencija: [[Domicijan]] je, na primer, zaštitio italsku proizvodnju vina tako što je ograničio uzgajanje vinove loze u provincijama; Trajan i njegovi naslednici primorali su senatore da ulažu jedan deo svog kapitala u italsku zemlju, mada mnogima od njih to više nije bio zavičaj.
 
=== Razvoj u provincijama ===
 
Za uspeh jednog carstva nije uvek toliko zaslužno ono što su njegovi vladari činili ili što su mogli činiti nego ono što nisu činili:u slučaju Rimskog carstva oni se nisu previše mešali. Carstvo je bilo veliki konglomerat naroda i rasa s različitim religijama, običajima i jezicima, a carevi su se zadovoljavali da im dopuste da žive sopstvenim životima. Naravno, ambiciozni ljudi koji su se nadali uspešnoj karijeri smatrali su korisnim, ako ne i neophodnim, da usvoje ponašanje Rimljana, a možda čak i njihov jezik (mada su i govornici [[Grčki jezik|grčkog]] često zauzimali visoke položaje). Ali je lokalna samouprava uglavnom svuda bila ustaljeno pravilo, pa ni latinski ni rimski običaji nisu nametani zajednicama koje su činile carstvo. To ilustruje zvanična religijska politika ― u skladu s apsolutističkim tendencijama, kult cara je postepeno, ali nezadrživo postajao više teokratski (Domicijan je imao titulu boga, a Komod ju je zahtevao), međutim to nije uzrokovalo potiskivanje nerimskih kultova. Izuzeci su bili kultovi koji su se smatrali nemoralnim (kao [[druidi]]zam, zbog ljudskih žrtava), kao i oni za koje se smatralo da mogu dovesti do javnih nereda (kao [[hrišćanstvo]], zbog nekompromisnog odbacivanja svih bogova osim sopstvenog).
Red 121:
Prema tome, savremenici su društvo opisivali jednostavno u terminima dva »staleža«, višeg i nižeg, bogatog i siromašnog, moćnog i zavisnog. Viši su se slojevi sastojali od oko 600 rimskih senatora, 25.000 vitezova i 100.000 gradskih senatora i činili su, dakle, 2 odsto ukupnog stanovništva. Ovaj je sloj, čiji su pripadnici od polovine 2. veka nazvani »uglednima« (''honestiores''), bio dalje podeljen na razne stepene dostojanstva. Čitav je, pak, stalež imao pravo na posebno pažljiv tretman na sudu. Ostali su stanovnici nazvani »poniznima« (''humiliores'') i mogli su biti mučeni kad je trebalo da svedoče na sudu; kažnjavani su batinama, a ne novčanim kaznama; za ozbiljnije su zločine bili pogubljivani (na veoma okrutne načine), a ne slati u progonstvo. Ovu surovu sliku raspodele bogatstva u gradovima donekle ublažava određeni stepen društvene pokretljivosti. Nijedna društvena grupa ne nudi toliko priča o uspehu kao grupa oslobođenika. Na samom dnu društvene lestvice nalazili su se mnogobrojni robovi, koji su činili možda jednu desetinu stanovništva, barem u većim gradovima van Italije, i mnogo veći procenat u Italiji, a u samom Rimu celu četvrtinu stanovništva.
 
=== Vojska ===
 
Vojska koja je uspostavila »rimski mir« (''pax Romana'') veoma se malo uvećala u odnosu na veličinu koju joj je odredio Avgust, uprkos proširenju granica carstva pod Klaudijem, Flavijevcima i Trajanom. Pod Trajanom je za kratko vreme dostigla broj od 31 legije, ali je obično brojala 28 legija pod Flavijevcima i Antoninima, sve dok se zbog krize na granicama carstva pod Aurelijem nije povećala na 30 legija. Bez povećanja vojničke plate, koje bi privuklo više regruta, stvaranje neke veće vojske nije bilo moguće. To možda objašnjava i zašto su Hadrijan i, kasnije, Komod odustali od daljih osvajanja.
Red 129:
Dva razloga, vojni i finansijski, objašnjavaju sve veću upotrebu pomoćnih trupa. Raspoređeni u jedinice od najviše 500 vojnika, te su trupe bile pokretljivije i bile su ohrabrivane da neguju svoje tradicionalne lokalne vojne veštine. Pored toga, ti su se vojnici mogli regrutovati za manju platu nego legionari. Što se tiče regrutovanja legionara, čak se i ta veća plata pokazala sve manje privlačnom. Dok su se legije u ranom carstvu mogle popuniti uglavnom ljudima rođenim u Italiji u južnoj Galiji, do druge polovine 2. veka većina ljudi se morala regrutovati u provincijama, a posle Trajana to su uglavnom bili stanovnici pograničnih provincija. Mladići iz unutrašnjih delova carstva, odrastajući u sukcesivnim periodima stalnog mira, nisu više na vojnu službu gledali kao na prirodni deo svog života, a privredna zanimanja postala su privlačnija u odnosu na nagrade koje je moglo doneti neko vojno mesto na granicama carstva. Tako su mir i prosperitet doprineli da vojska postane sve manje rimska, sve manje centralistička, i sve više varvarska.
 
[[CategoryKategorija: Antički Rim]]
 
[[bg:Принципат]]
Red 154:
[[sr:Принципат]]
[[sv:Principatet]]
[[tl:Prinsipado]]
[[tr:Principatus]]
[[zh:元首制]]