Neolit – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ms:Zaman Neolitik
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: an:Neolitico; kozmetičke promjene
Red 1:
[[imageDatoteka:Néolithique 0001.jpg|thumb|right|250px|Grupa neolitskih artefakata, uključujući ogrlice, vrškove sjekira, dlijeta i oruđe za poliranje]]
 
{{Neolit}}
Red 11:
Neolitičke se promjene nisu svuda odvijale istovremeno. Novosti se pojavljuju prije što bliže idemo prema JI, Grčkoj i Maloj Aziji, tj. bliže žarištima - pokretačima društvenih tokova. Teorija o plodnom polumjesecu zasniva se na činjenici da su prvi koraci u proizvodnji načinjeni u prostoru koji čini široki luk što se pruža visoravnima (ne dolinama) od Levanta preko Male Azije do iračkog Kurdistana, južno od Kaspijskog jezera, a ovija se oko velikih pustinjskih prostranstava (Arapska, Sirijska, Iranska pustinja). Pravo poljodjelstvo počinje, dakle, neovisno u različitim dijelovima svijeta, u različita vremena, s uzgojem različitih biljaka (plodni polumjesec - pšenica, ječam, mahunarke oko 8000. g. pr. Kr.; Azija - riža, proso oko 6000. g. pr. Kr.; Srednja Amerika - kukuruz, grah, krumpir u 7. tis. pr. Kr.)
 
== Protoneolitik ==
 
Prijelazno razdoblje između [[mezolitik]]a i neolitika naziva se ''protoneolitik'' (grč. ''protos''=prvi, prednji).
Red 21:
U [[Europa|Europi]], protoneolitičkom razdoblju pripada ''[[kultura Lepenskog vira]]'' čije je gospodarstvo ([[lov]] i [[ribolov]]) tipično mezolitičko, ali sjedilački način života u naseljima bliži je neolitiku.
 
== Pretkeramički neolitik ==
 
Nazivom ''pretkeramički neolitik'' se obilježavaju zajednice koje su u različitim dijelovima svijeta dosegle razinu neolitika u svim aspektima(gospodarskom, društvenom, duhovnom)osim u poznavanju keramičke proizvodnje.
Red 27:
Najprije je ta pojava uočena na Bliskom Istoku - pretkeramički Jerihon A i B, [[Çatal Höyük]], Asikly Hoyuk, Cayonu, Hacilar, Jarmo - gdje vrlo stabilne klimatske prilike početkom holocena pogoduju razvoju zajednica koje uzgajaju biljke i nastavljaju s pripitomljavanjem životinja. Slične pojave uočene su u Kirokitiji (Cipru) i u grčkoj Tesaliji (tesalski pretkeramik). Sve ovo dovodi do porasta broja stanovnika i stvaranja velikih naselja, a na Bliskom istoku i u Anatoliji i do početaka stvaranja gradova.
 
[[CategoryKategorija: Prahistorija]]
 
== See also ==
* [[Neolitska Evropa]]
* [[Neolitska revolucija]]
* [[Neolitska religija]]
* [[Ötzi Ledeni Čovjek]]
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4757861.stm Brutalni životi Britanaca u kamenom dobu (engleski)]
 
 
[[CategoryKategorija:Neolit|*]]
[[CategoryKategorija:Holocen]]
[[CategoryKategorija:Kameno doba]]
 
{{Link FA|ast}}
 
[[an:Neolitico]]
[[ar:عصر حجري حديث]]
[[ast:Neolíticu]]