Mirjana Marković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
 
Nema sažetka izmjene
Red 41:
Kako je već to bila tradicija u porodici i Mirjana je rano postala [[Komunizam|komunistkinja]]. Mrtva majka bila joj je idol, često se služila njenim konspirativnim imenom Mira, a stalno pokazuje svoju trajnu vezu sa majkom jednom neobičnom, simboličnom gestom. Naime, vrlo često u kosi nosi cvet, po tome je poznata i najširoj javnosti. U jednom novinskom intervjuu ona je objasnila razloge zašto nosi cvet u kosi. Na jednoj davno snimljenoj fotografiji njena je majka imala takav cvet u kosi, pa je ona odlučila, u spomen majci, da i sama nosi takav cvet u kosi, kako bi sa njom na neki način održavala kontakt.
 
Mirjana Marković je bila profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu [[Univerzitet u Beogradu|Beogradskog univerziteta]]. Sociologiju je takođe predavala kao redovni profesor na Američko-francuskom fakultetu za menadžment u Beogradu kao i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka {{činjenica|date=11. 2009.}} i gostujući profesor [[Moskovski državni univerzitet Lomonosov|Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov]] i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi {{činjenica|date=11. 2009.}}.
 
Objavila je oko stotinu radova iz područja teorijske sociologije. Autorka je i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevođena na ruski, kineski i engleski jezik. Bavi se i publicističkom radom. Njene knjige „Odgovor“ i „Noć i dan“ prevedene su na ruski, bugarski, engleski, nemački, grčki, kineski, rusinski, slovački, mađarski, rumunski, češki, albanski, turski, slovenački, makedonski, japanski i tamilski jezik.
Red 60:
{{Lifetime|1942||Marković, Mirjana}}
[[Kategorija:Srpski komunisti]]
[[Kategorija:Političari iz Srbije]]
[[Kategorija:Srpski političari]]
[[Kategorija:Narodni poslanici Skupštine Srbije]]
[[Kategorija:Akademici Ruske akademije nauka]]
[[Kategorija:Biografije, Požarevac}}