Dobričin prsten – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Id (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Krsenje AP http://www.sdus.org.yu/index.php?option=content&task=view&id=64&Itemid=85
Red 9:
 
Od [[2000]]. godine generalni pokrovitelj nagrade je [[Fond Philip i Madlena Zepter|Fond Madlena Zepter]], odnosno od [[2005]]. [[Fond Philip i Madlena Zepter]].
 
==Istorija prstena==
 
Originalni prsten dodelilo je [[Udruženje glumaca Kraljevine Jugoslavije]] [[1937]]. godine zlatni prsten glumcu [[Dobrica Milutinović|Dobrici Milutinoviću]], kao znak izuzetnog priznanja povodom 40 godina njegovog umetničkog rada. Prsten je izradio kraljevsko-dvorski juvelir [[Milan T. Stefanović]]. Prsten je izrađen od osamnaest karatnog zlata, i težak je 44 grama. Na prednjoj strani nalazi se reljefni lik Dobrice Milutinovića, a sa bočnih strana su reljefi Dobrice Milutinovića u ulogama koje su ga proslavile: Šajloka u Šekspirovom „[[Mletački trgovac|Mletačkom trgovcu]]“ i Orlića u Rostanovom „[[Orlić]]u“. Sa unutrašnje strane prstena ugraviran je ćirilicom tekst: „Nasledni prsten Dobrice Milutinovića, 16 - X - 1937. god“. Takođe i dva žiga oznake kvaliteta zlata i zlatare. Međutim, prsten je iste godine izgubljen. Pronađen je nakon više od 60 godina u Zagrebu, otkupljen je i ponovo se nalazi u vlasništvu Saveza dramskih umetnika Srbije, a čuva se u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.
 
Udruženje glumaca Kraljevine Jugoslavije poručilo je drugi prsten, po uzoru na originalni i predalo ga Dobrici [[24.2.|24. februara]] [[1939]]. godine. Drugi prsten po izgledu osetno se razlikovao od prethodnog. Na prednjoj strani se ne nalazi lik Dobrice Milutinovića. Umesto toga nalazi se zlatan lovorov venac, koji okružuje površinu crnog kamena – [[oniksa]] i zlatan romb u čijem je središtu ime Dobrice Milutinovića, ispisano zlatnim slovima. Ostali izgled nije menjan.
Ovaj prsten nosio je Dobrica Milutinović do smrti, jer nije mogao da se odluči kome od trojice velikana – [[Ljubiša Jovanović|Ljubiši Jovanoviću]], [[Milivoje Živanović|Milivoju Živanoviću]] ili [[Raša Plaović|Raši Plaoviću]] da ga preda. Tako je po Dobričinoj smrti, a po njegovoj izričitoj želji, zlatni prsten poklonjen Udruženju dramskih umetnika Srbije i čuva se u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.
Dobitnici Nagrade Dobričin prsten dobijaju zlatnu kopiju prstena Dobrice Milutinovića koja se izrađuje po uzoru na prsten iz 1939.godine, s tim što na prednjem delu nema oniksa, već je sav u zlatu.
 
 
==Dobitnici i dobitnice Dobričinog prstena==