Gavrilo Princip – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Nasleđe: još jedna ploča :D
Red 112:
Spomen ploča je uspostavom [[Nezavisna Država Hrvatska|Nezavisne Države Hrvatske]] i dolaskom nemačke okupacijske sile maknuta.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=QhLeaqhPXVU Filmski žurnal u kojem je zabilježeno skidanje ploče], 44ta sekunda, Youtube</ref> Tri dana po [[Aprilski rat|kapitulaciji Jugoslavije]], [[Adolf Hitler]] je proslavio svoj 52. rođendan i tada mu je uručen i prigodni rođendanski poklon, jedini ratni trofej iz raskomadane Jugoslavije, spomen ploča Gavrilu Prinicpu. Mlađi brat Gavrilov, Nikola Princip, uhapšen je i ubijen od ustaša, 1941. Gavrilov bratanac, [[Slobodan Princip Seljo]], bio je [[partizan]]ski komandant. Jula 1941. godine u okolini Bosanskog Grahova formiran je [[Grahovsko-peuljski partizanski odred]] „Gavrilo Princip“.
 
Niti mjesec dana nakon što su partizani oslobodili Sarajevo, i prije kapitulacije [[Treći Reich|trećeg Reicha]], otkriva se nova spomen-ploča uz veliki miting u kojem se uspoređivale Gavrilove ideje s idejama [[Bratstvo i jedinstvo|bratstva i jedinstva]]. Na ploči je zlatnim slovima stajalo: "U znak vječite zahvalnosti Gavrilu Principu i njegovim drugovima borcima protiv germanskih osvajača, posvećuje ovu ploču omladina Bosne i Hercegovine – Sarajevo 7. maja 1945. godine". Glorifikacija Principa nastavila se u SFRJ, ali ne kao srpskog heroja, već kao simbola jugoslovenskog revolucionarnog pokreta protiv imperijalističkih sila.
Utemeljenjem socijalističke Jugoslavije spomen ploča u Sarajevu je vraćena 28.6.1953. Glorifikacija Principa nastavila se u SFRJ, ali ne kao srpskog heroja, već kao simbola jugoslovenskog revolucionarnog pokreta protiv imperijalističkih sila. Na ploči koja je stajala na mjestu Atentata do 1992. godine pisalo je (ćirilicom): "Sa ovoga mjesta 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip svojim pucnjem izrazi narodni protest protiv tiranije i vjekovnu težnju naših naroda za slobodom."
 
UtemeljenjemNije socijalističkeni Jugoslavije spomenta ploča ustajala Sarajevudugo jejer vraćenase 28.6.1953. Glorifikacijapostavila Principanova nastavilaploča seprilikom uotvaranja SFRJ,Muzeja aliMlade ne kao srpskog heroja, već kao simbola jugoslovenskog revolucionarnog pokreta protiv imperijalističkih silaBosne. Na ploči koja je stajala na mjestu Atentata do 1992. godine pisalo je (ćirilicom): "Sa ovoga mjesta 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip svojim pucnjem izrazi narodni protest protiv tiranije i vjekovnu težnju naših naroda za slobodom."
 
U vreme rata u Bosni i Hercegovini, originalna ćirilična ploča je uništena. Godine 2004. sarajevske gradske vlasti postavilesu tamo memorijalnu ploču nešto drugačijeg (isključivo faktografskog) sadržaja s (latiničnim) natpisom: "Sa ovog mjesta 28. juna 1914. Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju." Ispod kojeg je i prevod na engleski.<ref name="vreme" />