Antigon I Monoftalmos – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m održavanje
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: vi:Antigonos Monophthalmos; kozmetičke promjene
Red 30:
Značajna je ličnost u razdoblju rata [[dijadosi|dijadoha]]. Proglasio se kraljem [[306. p. n. e.]]. Antigon je nameravao ujediniti ponovo celo Aleksandrovo carstvo, ali nije uspio u tom pokušaju. Monoftalmos znači jednooki, jer je izgubio jedno oko.
 
== Savez protiv Perdike ==
Upravljao je Frigijom od [[333. p. n. e.]] , a nakon [[Aleksandar Makedonski|Aleksandrove]] smrti [[323. p. n. e.]] regent carstva [[Perdika]] postavlja ga da bude satrap [[Frigija|Frigije]], [[Pamfilija|Pamfilije]] i [[Likija|Likije]]. Odbija da pomogne glavnom Perdikinom savezniku Eumenu da osvoji ostatke Eumenovih provincija [[Kapadokija|Kapadokije]] i [[Paflonija|Paflonije]].
[[Perdika]] ga poziva na sud zbog neposlušnosti, pa Antigon sa sinom [[Demetrije Poliorket|Demetrijem]] beži u Grčku kod [[Antipater]]a , regenta Makedonije. Antigon sklapa savez sa [[Antipater]]om, [[Krater]]om, [[Ptolemej]]em i [[Lizimah]]om protiv Perdike. [[Perdika]] je ubijen prilikom invazije na [[Egipat]] [[321. p. n. e.]].
 
== Antigon postaje najjači dijadoh Azije ==
 
Posle Perdikine smrti nastaje nova podela carstva. Antigon je određen da bude komandant u ratu protiv Eumena u [[Mala Azija|Maloj Aziji]]. Eumen je poražen, a i armija koja je dolazila da ga spase. Dok je Antipater kao regent celog carstva kontrolisao Evropu, Antigon kontroliše Aziju. Antigon postaje najjači dijadoh Azije.
 
Nakon [[Antipater]]ove smrti [[319. p. n. e.]] nastaju sukobi izazvani [[Antipater]]ovom odlukom da preskoči svog sina [[Kasander]]a i Poliperhona imenuje regentom. Između Poliperhona i [[Kasander]]a izbija sukob u koji se odmah mešaju ostali [[dijadosi]]. Antigon i [[Ptolemej]] ulaze u savez sa [[Kasander]]om, a Eumen ostaje veran Poliperhonu. Eumen uspeva da oformi i koaliciju nekih istočnih satrapija. Antigon se borio protiv Eumena u dve velike bitke kod Paretakene [[317. p. n. e.]] i kod Gabjene [[316. p. n. e.]]. Na kraju Antigon uspeva da uhvati Eumena i da ga ubije [[316. p. n. e.]] .
 
== Savez protiv Antigona ==
 
Postavši najmoćniji dijadoh Azije Antigon uzima blago iz Suze i ulazi u [[Vavilon]], koji se nalazio u [[Seleuk]]ovoj satrapiji. [[Seleuk]] ulazi u savez sa [[Ptolemej]]em, [[Lizimah]]om i [[Kasander]]om protiv Antigona. Antigon osvaja velik deo [[Sirija|Sirije]] [[314. p. n. e.]] , i opseda [[Tir]] preko godinu dana. To je bilo [[Ptolemej]]evo područje. Antigonov sin [[Demetrije Poliorket]] je poražen od [[Ptolemej]]a u [[bitka kod Gaze|bici kod Gaze]] [[312. p. n. e.]] , a ubrzo mu [[Seleuk]] preotima Vavilon [[311. p. n. e.]] i velika istočna prostranstva. Sklapa se mir koji kratko traje.
Red 46:
Antigon sklapa mir sa [[Ptolemej]]em, [[Lizimah]]om i [[Kasander]]om, ali nastavlja rat sa [[Seleuk]]om, pokušavajući povratiti izgubljene istočne delove. Opseda [[Vavilon]] [[309. p. n. e.]], ali nakon poraza protiv Seleuka prisiljen je da se povuče.
 
== Proglašava se naslednikom Aleksandra Makedonskog ==
 
Mir je trajao jedno vreme. Ptolemej i Kasander obnavljaju neprijateljstva. [[Ptolemej]] se širi na [[Kipar]], Egej i delove [[Mala Azija|Male Azije]]. Demetrije pobeđuje [[Ptolemej]]a u [[bitka kod Salamine|bici kod Salamine ]] na Kipru [[306. p. n. e.]]. Posle bitke Antigon i Demetrije Poliorket se proglašavaju kraljevima i naslednicima Aleksandrovog carstva. Pripremio je ogromnu flotu i vojsku i pokušava invaziju Egipta [[306. p. n. e.]] . Oluja i nemogućnost da prođe kroz [[Ptolemej]]ev obrambeni sistem sprečavaju ga u invaziji Egipta. Ostrvo [[Rodos]] je bilo odbilo da učestvije u invaziji Egipta. Zato ga [[Demetrije Poliorket]] opseda od 305. pne do 304. p. n. e.. Opsada završava mirovnim sporazumom.
 
== Antigonov poraz ==
 
Antigon se nalazi u ratu sa [[Seleuk]]om, [[Ptolemej]]em, [[Lizimah]]om i [[Kasander]]om, jer graničio je sa sva četiru dijadosa. Kasandera je toliko pritisnuo da je Kasander molio za mir, a Antigon je zahtevao celu Makedoniju. Međutim saveznički napadi spasavaju Kasandera, pa se Antigon i Demetrije bore protiv [[Lizimah]]a. [[Seleuk]] i [[Lizimah]] pobeđuju i ubijaju Antigona u [[bitka kod Ipsa|bici kod Ipsa]] [[301. p. n. e.]].
 
 
Pre te bitke Antigon nikad nije izgubio bitku. Antigon je nameravao ujediniti ponovo celo Aleksandrovo carstvo. Pobednici nisu imali takve namere, nego prihvataju deobu Aleksandrovog carstva u nekoliko kraljevstava. Antigonovo kraljevstvo dele Seleuk i Lizimah. Demetrije Poliorket preuzima Makedoniju [[294. p. n. e.]] i tu vlada [[Antigonidi|dinastija Antigonida]] sve do [[168. p. n. e.]] .
== Vidi još ==
* [[dijadosi]]
 
 
Red 93:
[[sv:Antigonos I Monofthalmos]]
[[uk:Антигон I Одноокий]]
[[vi:AntigonusAntigonos MonophthalmusMonophthalmos]]
[[zh:安提柯一世]]