Ljetopis popa Dukljanina – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: vraćena izmjena mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m Vraćene izmjene Dalmatinska (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika AcaBot
oznaka: vraćanje
Red 2:
 
Paralelno sa slavenskim originalom, koji je izgubljen, nastao je i [[latinski jezik|latinski]] prijevod, zahvaljujući čijim je prijepisima iz [[17. vijek]]a ovaj vrijedni spomenik južnoslavenske [[pismo (grafija)|pismenosti]] i sačuvan. U skladu sa stavovima latinske srednjovjekovne historiografije, autor kronike [[Goti|Gote]] i [[Slaveni|Slavene]] smatra istim narodom, pa svoju povijest ''Kraljevstva Slavena'' počinje doseljavanjem Gota u oblast bivše [[rimske provincije]] [[Prevalis]] (današnja [[Crna Gora]]), krajem [[5. vijek]]a.
 
Po nekim autorima Crvena Hrvatska bila je sastavni dio šire hrvatske države .[23][24] Takva teza opravdavala bi tumačenje Konstantina Porfirogeneta da Hrvatska prije građanskog rata koji je zahvatio Hrvatsko kraljevstvo nakon ubojstva kralja Miroslava “može za rat opremiti 100.000 konjanika”.
 
Crvena i bijela polja na hrvatskom grbu od ranog srednjeg vijeka simboliziraju županije Crvene i Bijele Hrvatske nekoć velikog ujedinjenog kraljevstva koji je obuhvaćao područja od Drača u Albaniji do Labina u Istri, a što detaljno opisuje djelo “Barski rodoslov” tj. “Ljetopis popa Dukljanina”.
 
== Sadržaj ==