Marko Vipsanije Agripa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Bot: Menjam datoteku/fajl Pantheon_(Rome)_-_Right_side_and_front.jpg sa The_Pantheon_Rome_Italy_(93244291).jpeg.
oznaka: vraćena izmjena
Red 10:
 
Vjerojatno u spomen bitke kod Akcija Agripa je sagradio i posvetio zgradu koja je prethodila [[Hadrijan]]ovu [[Panteon (Rim)|Panteonu]] u Rimu koji je ostao sačuvan. Natpis na kasnijoj zgradi koja je sagrađena oko [[125]] sadrži tekst natpisa s Agripine zgrade iz vremena njegova trećega konzulovanja. Godine koje su slijedile nakon svojega trećeg konzulovanja, Agripa je proveo u Galiji reformirajući provincijalnu administraciju i porezni sustav, a uz to je sagradio učinkoviti sustav cesta i akvedukta, čiji se sjajan primjer može vidjeti blizu današnjega Nimesa.
[[Datoteka:The Pantheon (Rome) -Italy Right side and front(93244291).jpgjpeg|Hadrijanov [[Panteon (Rim)|Panteon]]|thumb]]
 
Čini se da je Agripino prijateljstvo s Augustom bilo zamračeno zavišću njegova šurjaka Marcela, kojeg su vjerojatno podbadale intrige [[Livija|Livije]], druge Augustove žene, koja se bojala Agripinog utjecaja na njezina muža. Rezultat tome bio je Agripin odlazak iz Rima, navodno da preuzme upravljanje nad Sirijom. To je bila vrsta časnoga progonstva, ali zapravo je Agripa samo poslao svojeg poslanika na istok, dok je on sam ostao na [[Lezbos]]u. Nakon Marcelove smrti, koja se dogodila za manje od godinu dana, u Rim ga je pozvao August koji je shvatio da mu trebaju njegove usluge.