Dragutin Kolesar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena kategorija Biografije Šid; dodana kategorija Biografije, Šid pomoću gadgeta HotCat
Nema sažetka izmjene
Red 8:
}}
 
'''Dragutin Kolesar''' ([[Bačinci]], [[10. novembar]] [[1929]] — [[Petrovaradin]], [[20. januar]] [[1995]]) je bio srpski [[film]]ski i [[pozorište|pozorišni]] [[glumac]].
 
'''Dragutin Kolesar jedan je od najslavnijih glumaca nekadašnje Jugoslavije koji je ponikao iz rusinske zajednice i ostavio duboki trag u pozorištu i televiziji'''
 
Dragutin Kolesar se rodio 11. oktobra 1929. godine u Bačincima gde je završio četiri razreda osnovne škole, a 1940. godine se upisao u klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Zbog početka Drugog svetskog rata, nije maturirao. Školovanje je nastavio 1949/50 u Novom Sadu u Teatarskoj školi koju završava 1953. godine i ubrzo nakon toga dobija angažman u Srpskom narodnom pozorištu.
 
Početkom 1949. godine u Bačincima je samostalno postavio na scenu Nušićevog „Analfabetu“ u kojem je odigrao i glavnu ulogu.
 
Novinarka Radio Novog Sada Marija Hornjak Puškaš  je povodom 15-te godišnjice njegove profesionalne glumačke karijere konstatovala da se u Dragutinu Kolesaru nalaze tri talentovana čoveka – glumac, režiser i pevač i da on svu trojicu jednako razvija i da su toliko tesno povezani da se ne može razaznati gde se završava jedan, a počinje drugi.
 
Tokom 22 godine duge profesionalne karijere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Kolesar je odigrao oko 130 uloga.
 
Dragutin Kolesar je ostvario i značajan broj uloga u televizijskim serijama i filmovima, a uz to je i aktivno učestvovao u radu novosadskog rusinskog KPD ''Maksim Gorki'', dok je u Amaterskom rusinskom pozorištu ''Đađa'' proveo 15 godina i postavio 11 pozorišnih komada.
 
Tokom skoro 40 godina provedenih u pozorišnoj umetnosti, Dragutin Kolesar je postavio na scenu preko 30 različitih pozorišnih komada, najviše sa rusinskim amaterskim grupama. Od 1950. godine je nastupao kao pevač u Radio Novom Sadu sa repertoarom od oko 200 pesama.
 
Umro je 20. januara 1995. godine u Petrovaradinu gde je i sahranjen, a danas Kulturno-umetničko društvo u Bačincima nosi njegovo ime.
 
==Filmografija==