Trajan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
AcaBot (razgovor | doprinos)
m pretvaranje zastarelih linkova za ISBN u šablone + kozmetika
 
Red 4:
'''Trajan''', punim imenom nakon usinovljenja '''Marko Ulpije Nerva Trajan''' ([[latinski jezik|lat]]. ''Marcus Ulpius Nerva Traianus'', rođen 53. god. n. e., stupio na presto 98. godine, umro 117. godine), bio je [[Rimsko Carstvo|rimski car]], naslednik [[Nerva|Nervin]] i pripadnik [[Antonini|antoninske dinastije]].
 
Trajan je bio prvi i možda jedini car kojega je usvojio prethodni car s kojim nije bio ni u kakvom srodstvu, bilo rođenjem ili bračnim vezama. Takođe je bio drugi u nizu [[Pet dobrih careva|petorice dobrih careva]] koji su nasleđivali jedan drugoga putem usinovljenja i tokom većeg dela 2. veka obezbedili carstvu unutrašnju harmoniju i dobru vladu. Osim toga, Trajan je kao [[Hispanija|Hispanac]] bio prvi car rođen u nekoj provinciji. Uz sve veći broj provincijalaca u [[rimski Senat|senatu]], uzdizanje jednog od njih na carski presto bilo je praktično neminovno.
 
Tokom cele vladavine Trajan je u principu poštovao ustavne običaje [[principat]]a kakve su ih ustanovili [[August (rimski car)|Avgust]] i njegovi neposredni naslednici. Bio je pažljiv prema senatu i redovno se s njim savetovao i izveštavao ga o svojim aktivnostima. Kako je bio skromnog držanja, nije za sebe tražio preterane počasti i sa senatorima je sklapao srdačna prijateljstva. Time je opet uspostavljeno međusobno poštovanje između senata i princepsa. "Carstvo i sloboda bili su", kako kaže [[Tacit]], "izmireni", a atmosfera sumnje, intriga i terora koja je okruživala Domicijanov dvor, sada je nestala. Trajan je dobio i naklonost širih slojeva stanovništva organizujući građevinske programe, gladijatorske igre i distrbucije novca. Iznad svega, bio je popularan među vojnicima: on je bio istinski vojnik-car. Zbog svega toga nije čudno što je imao nadimak ''Optimus'' (= Najbolji), zvanično od 114. godine, a nezvanično od mnogo godina ranije.
Red 24:
* Bowersock, G.W. ''Roman Arabia'', Harvard University Press, 1983
* Fuller, J.F.C. ''A Military History of the Western World''. Three Volumes. New York: Da Capo Press, Inc., 1987 and 1988.
** v. 1. ''From the earliest times to the Battle of Lepanto''; {{ISBN |0-306-80304-6}}: 255, 266, 269, 270, 273 (Trajan, Roman Emperor).
* Isaac, B. ''The Limits of Empire'', The Roman Army in the East, Revised Edition, Oxford University Press, 1990
* Kennedy, D. ''The Roman Army in Jordan'', Revised Edition, Council for British Research in the Levant, 2004