Barokomora – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rescuing 2 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.9.2
AcaBot (razgovor | doprinos)
m pretvaranje zastarelih linkova za ISBN u šablone + kozmetika
 
Red 1:
[['''Barokomora]]''' je složeni medicinski uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog ili sniženog [[tlak|pritiska]] u odnosu na normalni atmosferski pritisak od 1 bar-a. Njihovom primenom se ostvaruje niz fizioloških promena u organizmu, koje izaziva povećana ili snižena vrednost parcijalnog pritiska kiseonika u udahnutom vazduhu.
 
[[Barokomora]] je složeni medicinski uređaj koji osigurava ljudima boravak u sredini povišenog ili sniženog [[tlak|pritiska]] u odnosu na normalni atmosferski pritisak od 1 bar-a. Njihovom primenom se ostvaruje niz fizioloških promena u organizmu, koje izaziva povećana ili snižena vrednost parcijalnog pritiska kiseonika u udahnutom vazduhu.
 
Barokomore se koriste u institutima, specijalnim zavodima, bolnicama i specijalizovanim lekarskim ordinacijama u skoro svim razvijenim zemljama sveta za medicinska istraživanja, selekciju i trenažu ljudstva za specijalne dužnosti ([[pilot]]i, [[astronaut|kosmonauti]], [[padobranac|padobranci]], [[ronioc]]i, [[kesonski radnik|kesonski radnici]]) i lečenje bolesnika. Danas u svetu postoji preko 20.000 barokomora različite namene.
Linija 34 ⟶ 33:
* '''Višemesne hiperbarične komore :'''namenjene su za lečenje dve ili više osoba u ležećem, poluležećem ili sedećem položaju. Sastoje se iz jedanog dva ili tri odeljka koji služe za HBOT, ulazak osoblja, hitne intervencije i dostavljanje lekova i drugog materijala u toku terapije. Unutrašnju sredinu ovih komora ispunjava vazduh pod pritiskom, dok pacijent preko maske za lice, oronazalnog tubusa ili specijalnog skafandera udiše 100% kiseonik na povišenom pritisku. U toku lečenja u ovim komorama obavezno je prisutvo lekara ili medicinskog tehničara (u svojstvu pratioca).[http://philip.greenspun.com/images/200008-townsville/hyperbaric-chamber.half.jpg]
* '''Hibridne hiperbarične komore :''' su jednomesne komore u kojima bolesnici dišu kiseonik na masku a sredinu čini vazduh pod pritiskom.
 
* '''Lake prenosne hiperbarične komore [http://www.alternative-two.com/photos/Vitaeris-320.jpg] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20110707120415/http://www.alternative-two.com/photos/Vitaeris-320.jpg |date=2011-07-07 }}:''' su jednomesne ili višemesne komore i koriste za lečenje u kućnim uslovim a proizvedene su od lakih materijala (uglavnom gume i plastike) te se obično nazivaju „laka komora“, i rade na nižem pritisku od pritiska na kome rade komore od čvrstog materijala. Ova komora koja je komercijalno dostupna u SAD radi na pritisku do maksimalno 4 PSI (1.27 ATA 8.92 FSU) a napaja se gasom iz koncentratora kisonika (obično 95% kiseonik) ili 100% kiseonik kao gas za disanje i lečenje, iz prenosnih boca pod pritiskom. Ukupna koncentracija kiseonika u ovim komorama ne sme premašiti 25%, jer veća koncentracija može povećati rizik od požara.
 
Linija 48 ⟶ 46:
 
== Literatura ==
* ''Handbook on Hyperbaric Medicine''. Autor: Daniel Mathieu, Saradnik: Daniel Mathieu. Izdavač: Springer, 2006 {{ISBN |1-4020-4376-7}}, 9781402043765, 812 stranica.
* William P., Ph.D. Fife; Jolie, Ph.D. Bookspan (2004). ''Textbook of hyperbaric medicine.'' Seattle: Hogrefe & Huber Publishers. {{ISBN |0-88937-277-2}}.
 
== Vanjske veze ==