Lu Xun – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: is:Lu Xun
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ia:Lu Xun; kozmetičke promjene
Red 13:
}}
 
'''Lu Sjin''', kineski: 鲁迅 /Lǔ XùnXùn/ ([[25. septembar]], [[1881]]. – [[19. oktobar]], [[1936]].)
 
Pseudonim kineskog pisca Džou Šu-žena (kineski: 周树人 /Zhōu ShùrénShùrén/). On se smatra jednim od najznačajnijih kineskih pisaca [[20. vek]]a i osnivačem savremene [[kineska književnost|kineske književnosti]] na govornom, narodnom jeziku (kineski: baj-hua 白话 /báihuàbáihuà/). Njegova socijalna misao i kritika tradicionalnog društva ostavila je dubok trag u [[Kina|Kini]] [[20. vek]]a, naročito na [[Pokret 4. maj]]a, a preko njega na kineske [[komunizam|komuniste]] pre stvaranja [[Kina|Narodne republike Kine]]. Lu Sjin je bio i poznat prevodilac, koji je kineskoj javnosti prvi predstavio savremenu svetsku knjižvenost.
 
== Mladost ==
Rođen je u Šao-sjingu (kineski: 绍兴 /ShàoxīngShàoxīng/), u današnjoj provinciji Dž’-đijang (kineski: 浙江 /ZhèjiāngZhèjiāng/). Njegova je porodica pripadala višoj klasi ali je bila osiromašena. Duga bolest i smrt njegovog oca podstakli su Lu Sjina da studira zapadnu medicinu, jer je smatrao da [[kineska tradicionalna medicina]] nije uvek uspešna u lečenju bolesti i da se njome često bave šarlatani. Otišao je u [[Japan]] na Viši medicinski institut Tohoku (jap. /東北/) u Sendaiju. Po povratku u Kinu, [[1909]]. godine, postao je predavač na Pekinškom univerzitetu i počeo je da piše. Prema sopstvenim rečima, spisateljsku karijeru je započeo osetivši da je važnije da izleči duše svojih sunarodnika nego njihova tela.
 
== Prva dela ==
 
Maja [[1918]]. godine, prvi put je upotrebio svoj pseudonim i objavio prvu značajnu pripovetku na govornom [[kineski jezik|kineskom jeziku]] – ''Dnevnik jednog ludaka'' (kineski: 狂人日记 /KuángrénKuángrén rìjìrìjì/), koja je postala jedno od njegovih najznačajnijih i najpoznatijih dela. U ovoj pripoveci on je prvi put iskazao i svoju kritiku tradicionalnog kineskog društva, i ona je jedno od glavnih dela na kojima počivaju temelji kineskog [[Pokret 4. maj|Pokreta 4. maja]]. Njegova druga najpoznatija pripovetka, ''Istinita priča o A Q'' (kineski: 阿Q正传) objavljena je dvadesetih godina [[20. vek]]a.
 
== Književni rad ==
 
 
Do svoje smrti [[1936]]. godine objavio je dvadeset dve pripovetke u dve zbirke (''Poziv na oružje'' i ''Stare priče prepričane''), poemu u prozi ''Divlja trava'', kao i mnogobrojne eseje i prevode – posebno je cenio [[Nikolaj Vasiljevič Gogolj|Gogolja]], i prvi je preveo ''[[Mrtve duše]]'' na kineski. Njegova dela sabrana su u preko dvadeset tomova.
 
Lu Sjin je takođe bio urednik nekolikih levičarskih časopisa, od kojih je najznačajniji bio ''[[Nova omladina]]'' (kineski: 新青年 /Xīn QīngniánQīngnián/). Takođe, bio je jedan od prvih pristalica [[esperanto]] pokreta u [[Kina|Kini]].
 
Iako je bio simpatizer kineskog [[komunizam|komunističkog]] pokreta, nikada nije pristupio [[Komunistička partija Kine|KPK]]. Zbog njegove naklonosti [[komunizam|komunistima]], njegova su dela bila zabranjena na [[Tajvan]]u do kraja osamdesetih godina.
Red 66:
[[hi:लु शिन्]]
[[hu:Lu Xun]]
[[ia:Lu Xun]]
[[id:Lu Hsün]]
[[io:Lu Xun]]