Korejska demilitarizirana zona – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 10:
 
I [[Sjeverna Koreja]] i [[Južna Koreja]] održavaju mirna sela na vidiku s druge strane DMZ-a. Na jugu, [[Daeseong-dong]] se upravlja prema uvjetima DMZ-a. Seljani se klasificiraju kao građani [[Republike Koreje]], ali su oslobođeni plaćanja poreza i drugih građanskih zahtjeva, kao što je vojna služba. Na sjeveru, [[Kijŏng-dong]] ima niz jarko obojenih, višekatnih zgrada i stanova s ​​električnim osvjetljenjem. Ove značajke predstavljale su neviđenu razinu luksuza za ruralne, sjevernokorejce u 1950. Grad je bio orijentiran tako da su svijetloplavi krovovi i bijele strane zgrada bile najizrazitije značajke kada se gleda odozgo. Međutim, na temelju pregleda s modernim teleskopskim lećama, tvrdilo se da su zgrade samo betonske konstrukcije bez staklenih prozora ili čak unutarnjih prostorija, [15] [16] s uključenim i isključenim svjetlima u zgradi. u određeno vrijeme i praznim pločnicima pometeno. od strane skeletnog tima njegovatelja u nastojanju da sačuva iluziju aktivnosti.
 
== Flora i fauna ==
[[Slika:Amur Leopard Pittsburgh Zoo.jpg|thumb|[[Amur leopard]], ugrožena vrsta, nastanjuje ZDC.]]
 
ZDC je gotovo nenaseljeno područje i stoga ima zanimljivo prirodno stanište i veliku ekološku bioraznolikost. Razni istraživački timovi uspjeli su pronaći više od 50 životinjskih i 12 biljnih vrsta na tom području, a procjenjuju da se može pronaći više od 80 vrsta morskih vrsta i 50 vrsta životinja sisavaca. Južnokorejska vlada predložila je Ujedinjenim narodima da [[UNESCO] dio ZDC-a proglasi [[prirodnim rezervatom]].
 
Među vrstama koje se mogu naći u ovom staništu su korejska [[Felis silvestris|divlja mačka]], [[Grus japonensis|crvenokrušni ždral]], [[amurski leopard]] i [[sibirski tigar ] ].
 
[[Kategorija:Korejski rat]]