Indexi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m dodao par linkova
Red 1:
[[Datoteka:Indexi_2007_Split.jpg|thumb|right|300px|''Indexi i prijatelji, 7.10.2007., spomen-koncert u Splitu'']]
 
'''Indexi''' suje bila najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka [[pop rock]] grupa. Djelovali su od 1962. do 2001. godine i u tom su razdoblju objavili dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma, no daleko je više njihovih snimljenih pjesama koje iz raznih razloga do sada nisu objavljene. Smatraju se pionirima [[Popularna muzika u SFR Jugoslaviji|jugoslavenskog rocka]].
 
== Osnivanje grupe ==
Red 10:
== Rane godine ==
Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. Indexi su osvojili drugo mjesto i kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl na kome su se našle četiri instrumentalne teme. Odlučili su se za obrade tadašnjih hitova “Sedam veličanstvenih” (tema iz filma “The Magnificent Seven”), “Večeras u gradu mladih” (“Teensville Tonight” [[Johnny and the Hurricanes]]) i “Atlantida” (“Atlantis” The Shadows), dok je temu “Nikada” komponirao Ismet Arnautalić i to je bila prva autentična rock kompozicija u BiH.
 
Krajem 1964. Indexima se priključuje pjevač [[Davorin Popović]] (rođen 1946.), koji je do tada nastupao s grupom Pauci(uspešan i kao košarkaš Mlade Bosne). Tokom 1965. nastavlja se osipanje prvobitne postave. Grupu napuštaju Slobodan Misaljević, Šefko Akšamija i Đorđe Uzelac, a iz grupe Lutalice dolaze gitarist [[Slobodan Bodo Kovačević]] (rođen 1946.) i basist [[Fadil Redžić]] (rođen 1946.).