Razlike između izmjena na stranici "Slikarske tehnike"

Dodano 96 bajtova ,  prije 2 mjeseca
Kod direktnih tehnika dodan je i crtež koji se pored boje nanosi na podlogu.Takođe i dodatak da kolaž i asamblaž izlaze u treću dimenziju i nisu isključivo 2D tehnike.
m (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
(Kod direktnih tehnika dodan je i crtež koji se pored boje nanosi na podlogu.Takođe i dodatak da kolaž i asamblaž izlaze u treću dimenziju i nisu isključivo 2D tehnike.)
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
 
Pod tehnikama podrazumijevamo materijal i način uporabe materijala. Razlikujemo ''slikarske'' tehnike u užem smislu riječi, kod kojih je [[boja]] u prahu ([[pigment]]) vezana različitim vezivnim sredstvima, i druge slikarske tehnike kod kojih su nosioci boje ''različiti materijali'' ([[kamen]], [[staklo]] itd.)
 
Za sve slikarske tehnike osim grafičkih kažemo da su direktne jer slika nastaje tako da se boja ili crtež neposredno nanosi na dvodimenzionalnu podlogu.
Pod pojmom slikarskih tehnika općenito se smatraju i [[crtačke tehnike|crtačke]], kao i [[grafičke tehnike]], obzirom na dvodimenzionalni karakter crteža, slike i grafike, mada kod nekih tehnika poput asamblaža i kolaža, slika,poprima i treću dimenziju.
Ipak sve umjetničke škole i [[Akademija likovnih umjetnosti|Akademije likovnih umjetnosti]] razdvajaju odsjeke [[slikarstvo|slikarstva]] i [[grafika|grafike]], obzirom na [[likovne tehnike]] i vrste materijala (medije) u kojima nastaju likovni radovi.
 
Anonimni korisnik