Pul nesvrstanih novinskih agencija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1:
'''Pul nesvrstanih novinskih agencija''' ([[engleski]]: Non-Aligned News Agencies Pool, NANAP) je bio jedan sustav suradnje između novinskih agencija iz [[Pokret nesvrstanih|nesvrstanih zemalja]], koji je trajao od [[1975]] do sredine [[1990-e|1990-ih]]. NANAP je u početku vođen, finansiran, i podržan od strane Jugoslavije, [[Tanjug]], a okupio brojne vestinovinske agencije u državnom vlasništvu, posebno u Africi i južnoj Aziji.
 
Bio je poznat popod mnogo različitih prevodaimena, kao što su ''NovinskePul agencijenovinskih bazenagencija izoiz nesvrstanih zemalja'', ''Konzorcij nesvrstanih novinskih agencija'' i ''Zajednička agencija nesvrstanih zemalja''.
 
NANAP je osnovan krajem [[1974]] i delovanje je započeo u januaru [[1975]], u početku s nizom vesti koje su sadržavale izjave i čestitke od strana svojih šefova država. Zamisao je bila inspirisana mnogim zalaganjima za novu ravnotežu svetskih vesti od ranih 1970-ih u Pokretu nesvrstanih, kao i tokom debate o Novom svetskom informacijskom i komunikacijskom poretku (NWICO). Kasnije je domaćin tih rasprava bio [[UNESCO]], a kulminirale su u usvajanju MacBrideovog izvještaja na 20. konferenciji u Beogradu, 1980.