Kredit – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Poništena izmjena 40917909 korisnika Ian Pandza (razgovor)
oznaka: poništenje
Nema sažetka izmjene
Red 2:
U širem smislu riječi obuhvaća različite namjenske i nenamjenske kreditne oblike poput novčanih [[zajam|zajmova]], robnih i potrošačkih kredita, financijskih kredita, poslovnih aranžmana prodaje robe, usluga i izvođenja radova uz odgođenu naplatu, dužničke vrijednosne papire, standby sporazume, otvorene račune i dr..
Kao instrument premošćenja tekuće nelikvidnosti, odnosno financiranja [[izvoz]]a, [[uvoz]]a, [[potrošnja|potrošnje]], [[investicija]] ili [[proizvodnja|proizvodnje]] u razdoblju nedovoljne [[štednja|štednje]], kredit je važna poluga gospodarskog rasta i razvoja. U nedostatku novca, kao sredstva prometa i plaćanja, preko [[ček]]ova, [[mjenica]] i drugih kreditnih instrumenata smanjuje se opasnost od gospodarskog zastoja, nedovoljne potražnje uz danu ponudu ili pak nedostatka ponude roba i usluga potrebnih za zadovoljenje potražnje. To se posebice očituje kod bankarskih kredita, gdje banke odobravajući kredit stvaraju [[novac]] (depozitni ili kreditni novac) kojim zajmotražitelj može raspolagati za plaćanja. Odobravanje novčanih i nenovčanih kredita, zasniva se na povjerenju prema dužniku, odnosno ocjeni njegove kreditne sposobnosti i spremnosti vraćanja kredita u dogovorenom roku, uz plaćanje određene naknade u obliku [[kamata|kamate]]. Kako bi se smanjio rizik od nemogućnosti dužnika da uredno izvršava svoje prema vjerovniku, korištenje kredita često je uvjetovano određenim kreditnim osiguranjem, npr. jamstvom, pravom zaloga pokretnine, založnoga prava na nekretnine i sl..
 
Kreditna povijest-povijest izvršenja obveza za zajmove i zajmove od strane pojedinca, prikupljena iz različitih izvora: banaka, kreditnih institucija, državnih tijela. Na temelju kreditne povijesti može se izračunati bodovanje kredita kako bi se pojednostavila procjena kreditne sposobnosti pojedinaca, na primjer, prilikom izdavanja novih kredita osobi<ref>[https://vzaimyonline.ru/news/novye-pravila-sostavleniya-kreditnoj-istorii/ Nova pravila za sastavljanje kreditne povijesti]</ref>.
 
Krediti se dijele prema različitim kriterijima:
Linija 70 ⟶ 72:
* [[Anuitet]]
 
== Reference ==
{{Reflist}}
[[Kategorija:Kredit|*]]
[[Kategorija:Ekonomski pojmovi]]