Tom Waits – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
Datoteka/fajl Tom_Waits_3.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Rosenzweig sa razlogom: per c:Commons:Deletion requests/Tom Waits in Buenos Aires, April 2007
Red 1:
[[Datoteka:Tom_Waits_3.jpg|mini|desno|200px|Tom Waits]]
'''Thomas Alan "Tom" Waits''' (rođen 7. decembra 1949.) je [[američki]] [[pjevač]], tekstopisac, [[kompozitor]] i [[glumci|glumac]]. Waits ima prepoznatljiv glas, koji kritičari opisuju ''"kao da je namočen u burbon, ostavljen da visi u sušioni mesa nekoliko mjeseci, onda iznešen van i pregažen automobilom"''. Sa svojim prepoznatljivim ''"growlom"'', korištenjem stila koji datira prije [[rock and Roll|rock]] muzike kao što su [[blues]], [[jazz]] i vodvilj i sklonost prema eksperimentiranju u industrijskoj muzici, Waits je izgradio prepoznatljivu muzičku ličnost. Radio je kao kompozitor filmske muzike i muzičkih predstava, kao i sporedni glumac u filmovima, ''[[Down By Law]]'' i [[Bram Stoker]]-ova ''[[Dracula]]''. Nominovan je za Oskara za film ''[[One from the Heart]]'' za koji je radio muziku.
Tekstovi Waitsovih pjesama često predstavljaju groteskne portrete zlovoljnih ličnosti i mjesta, iako je pokazao sklonost konvencionalnijim baladama. Ima kultni status i utjecao je na brojne tekstopisce unatoč tome što je imao malu radio i video podršku. Njegove pjesme su poznatije široj publici po tome što su obrađivane od strane popularnijih izvođača, ''"[[Jersey Girl]]"'' koju je obradio [[Bruce Springsteen]] i ''"[[Downtown Train]]"'', obrada [[Rod Stewart]]-a. Iako su Waitsovi albumi imali mješan komercijalni uspjeh, neki od njih su dobili zlatni status u drugim zemljama. Nominovan je za velik broj glavnih muzičkih nagrada i osvojio je nagradu [[Grammy]] za dva albuma ''[[Bone Machine]]'' i ''[[Mule Variations]]''.