Kvekeri – razlika između verzija

Obrisano 10 bajtova ,  prije 1 godinu
(tekst je bio netočan)
oznaka: poništenje
 
{{Hrišćanstvo}}
'''Kvekeri''' (poznati i kao '''Društvo prijatelja''') su radikalan [[Kršćanstvo|kršćanski]] vjerski pokret bez svećenstva i obreda. Pojavio se u [[Velika Britanija|Engleskoj]] sredinom 17. vijeka i brzo proširio po današnjim [[Sjedinjene Američke Države|SAD]] iz kolonije Pennsylvanije, koju je osnovao kveker William Penn, dobivši 1681. kraljevskom poveljom zemljište. Danas u svijetu ima oko 200.000 kvekera.
 
sussy
Kvekeri su religiozna zajednica koju odlikuje to da nemaju religioznih dogmi, te je kod njih svako ponaosob pozvan da nađe unutarnju svjetlost koja je Božanske prirode. Oni vjeruju da su biblijski spisi ustvari mitovi i legende jednog prohujalog vremena, na osnovu kojih se ne izgradjuje religiozno-životni sistem. Jer, Bog ako je nekad govorio On to čini i danas, nijedna od Njegovih osobina nije nikad prestala postojati pa ni osobina da se obraća ljudima.
 
Šutnja je zlato. Kvekeri na svojim sastancima u svojim salama za okupljanje najvećim dijelom provode u šutnji, predajući se skrušeno Bogu. Ceremonije su za njih samo prazne forme iza kojih ne stoji ništa. Svako može biti propovjednik, muškarci, žene pa i djeca.sussy
 
Život je sam po sebi dobar, stoga ga treba provesti u korisnom radu na dobrobit svih ljudi. Kvekeri ne špekuliraju o onome što ne znaju, stoga niti nemaju dogme o zagrobnom životu. U svakom čovjeku je iskra Božje svjetlosti, stoga je svaki čovjek dostojan poštovanja.
Anonimni korisnik