Orlovi rano lete – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
dodato
.
Red 23:
 
Likčići
* Jovanče - harambaša družine ,najcenjeniji i najodlučniji od svih dečaka . Prvi se usprotivio batinama učitelja Paprike tako što je iskočio kroz prozor i pobegao. Zaljubljen je u Lunju , što pokazuje tek u drugom delu romana , kada se Lunji slomi srce saznavši da je Stric više ne voli. Unuk je pokojnog harambaše Jovana , čiji se grob nalazi na ivici Prokinog Gaja .Stavili su zakletvu na njegovom grobu.
* Stric - pravo ime mu je Stevo, ali je dobio nadimak Stric, jer je visok. Bio je siroče bez oca i majke.Dosetkom je reagovao na mane učitelja.Njegov brat od strica je [[Nikoletina Bursać]]. U romanu najviše komike ima kad je na sceni Stric.Imao je i jednu slabu tačku prema devojčici Lunji, za koju su svi znali, pa su ga zadirkivali, a on bi pri pomenu njenog imena uvek pocrveneo i zbunio se.U drugom delu romana zaljubljuje u Maricu.Neustrašiv je, što je i dokazao kad je sam prespavao noć u šumi.
* Lunja - jedina devojčica u grupi. Uvek je ćutke i nepozvano išla za dječacima, posmatrala šta rade i kako se igraju, pronalazila ih je u ribarenju oko rijeke, u krađi lubenica, u potrazi za ptičjim gnijezdima. Vikali su na nju, prijetili joj čak i kamenjem, ali tiha radoznala djevojčica sklonila bi se samo za kratko vrijeme i tek je dječaci smetnu sa uma, a ona već viri iza nekog žbuna ili šuškajući izlazi iza visokog kukuruza... Bila je sitna i mala i zaljubljena u Strica. U drugom delu romana se zaljubljuje u Jovančeta.