Razlike između izmjena na stranici "Bela garda (Slovenija)"

Bez izmjene veličine ,  prije 3 mjeseca
m
 
Major [[Karl Novak]], od septembra 1941. poverenik [[Dragoljub Mihailović|Draže Mihajlovića]], a od početka 1942. komandant Slovenije, uz pomoć biskupa Rožmana, politički je povezao belogardističke grupe u '''Slovensku zvezu''' ("Slovenački savez") i vojnički ih potčinio svojoj komandi. U proleće 1942. organizovao je od svih tih grupa mali [[Jugoslovenska vojska u otadžbini|četnički]] odred.<ref>Tekst Frančeka Sajea u Encuiklopediji Jugoslavije JLZ Zagreb 19890. tom 1 str 694.</ref>
 
Odluku o oružanoj borbi protiv slovenačkih [[narodnooslobodilačkaNarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|partizana]] u maju 1942. je doneo biskup Rožman, koji je u septembru sklopio i pismeni ugovor o saradnji Bele garde i generala Marija Robotija (''Mario Robotti''), komandanta XI armijskog korpusa u Ljubljani. Na osnovu tog ugovora, mnogi sveštenici su, uz pomoć okupatora, u nekim mestima organizovali naoružane jedinice Bele garde ili [[Dobrovoljačka antikomunistička milicija|MVAC]] (''Milizija volunteria anticommunista'') za borbu protiv komunista.
 
NOV Slovenije je prilikom kapitulacije Italije, uz pomoć čitavog naroda, organizovanog u Osvobodilnoj fronti i Narodnoj zaštiti, razoružala italijanske divizije u Sloveniji, izvršila opštu mobilizaciju i likvidirala Belu grdu. Hiljade prisilno mobilisanih je stupilo u NOV, 2.000 je zarobljeno, a 500 ubijeno. Oko 2.000 pridružilo se Nemcima, koji su od njih formirali kvislinško [[Slovensko domobranstvo|Slovenačko domobranstvo]]. Zarobljene vođe Bele garde su 9. oktobra 1943. izvedene pred Vojni sud u [[Kočevje|Kočevju]] i 11. oktobra osuđeni kao narodni izdajnici i ratni zločinci. To je bio prvi proces protiv ratnih zločinaca u Evropi.