Wikipedija:Biografije živih osoba – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 4:
 
Kako kaže [[Jimmy Wales]], [[wikipedia:članak|Wikipedijini članci]] trebaju biti [http://wikimania2006.wikimedia.org/wiki/Archives/Jimbo_Keynote pravilno napisani i vjerodostojni], posebno ako se radi o živim osobama. Budite vrlo temeljiti i redovito [[wikipedia:literatura|popišite izvore]] s kojih ste preuzeli dotične podatke. Članci ili podaci u člancima koji sadrže kontroverzne pojedinosti, bilo u negativnom ili pozitivnom svjetlu, a nemaju popisane vjerodostojne izvore, trenutačno trebaju biti obrisani iz [[wikipedia:članak|članaka]], stranica za razgovor i suradničkih stranica, jednostavno rečeno, Wikipedijine baze podataka.
 
==Razumno pisanje==
 
Wikipedijini članci o živim osobama mogu naškoditi životu, privatnom i javnom, te osobe.
 
Zaklada Jimmyja Walesa prima opravdane optužbe zbog toga što su brojni čitači uzrujani širenjem nepreciznih i netočnih informacija u člancima. Uspješno rješavanje ovih žalbi čitača osjetljiva je stvar.
 
Jedan od načina rješavanja ovoga problema pokušaj je da osobe o kojima se radi pišu vlastitu biografiju na Wikipediji. No, te osobe najčešće nisu upoznate sa smjernicama Wikipedije i često su subjektivne. Korisnici koji nisu upoznati s tim da dotična osoba uređuje članak o sebi vraćaju članke na prethodnu inačicu zbog newikipediziranog načina pisanja i subjektivnosti. To može dovesti do '''uređivačkih ratova''', iako su oba korisnika radila u najboljoj namjeri.
 
Prema tome, korisnici koji pišu o '''biografijama živih osoba''' moraju strogo paziti na sljedeće ključne smjernice i pravila:
* Članak sam po sebi mora biti pisan s visokim stupnjem osjetljivosti i sa strogim pridržavanjem svih smjernica;
* Ako osoba o kojoj članak govori sama uređuje članak, bitno je '''pristojno komunicirati''' i '''održavati dobre odnose''' s tom osobom, a kasnije, nakon što ta osoba završi uređivanje, potrebno je dotični članak wikipedizirati;
* Ako neki neprijavljeni korisnik (IP) ''blanka'' ([[srpskohrvatski jezik|srpskohrv.]] ukloni) članak ili dio članka, nemojte postupati agresivno čim vidite taj edit; možda se radi upravo o tome da je dotična osoba izbrisala neistine o sebi. Najpametnije je započeti dijalog sa korisnikom pod tom adresom i onda vidjeti što i kako dalje. Ako je to uistinu ta osoba, dogovorite se o najtočnijoj verziji, a ako je to vandal, vratite stranicu na prijašnju ispravnu inačicu.
 
==Stil pisanja==
 
Biografije živih osoba moraju biti pisane na konzervativan, odgovoran, [[wikipedija:nepristrano gledište|neutralan]], [[enciklopedija|enciklopedijski]] način. Loše napisane biografije koje ne koriste Wikipediji kao spremištu općekorisnih podataka trebaju biti brisane.
 
Članak treba dobro dokumentirati ono što je neka osoba napisala o osobi o kojoj se piše u Wikipediji, i to u nekom izvoru, bilo da je napisan od strane neke sasvim za članak nepoznate osobe ili pak od same osobe, što nije rijetkost, jer danas svaka imalo poznatija osoba ima vlastitu stranicu na [[Internet]]u. Stil pisanja treba biti neutralan, potkrijepljen činjenicama, te mora zaobilaziti novinarski pristup.
 
==Otklanjanje izvorima nepokrivenih i loše pokrivenih kontroverznih materijala==
 
Korsinici trebaju brisati sve kontroverzne materijale o živim osobama koji su ili nepokriveni izvorima, ili se oslanjaju na izvore koji nikako ne zadovoljavaju Wikipedijine kriterije, ili su vlastita interpretacija korisnika koji je pridonosio članku. U slučajevima gdje su informacije nepokrivene izvorima ili su loše pokrivene jedini sadržaj članka, [[wikipedija:administratori|Wikipedijini administratori]] trebaju brisati čitav članak, nalazio se on na korisničkoj stranici za razgovor, [[Wikipedija:kafić|Kafiću]] ili u glavnom imenskom prostoru. Ako isti korisnik, prijavljen ili neprijavljen, namjerno i opetovano krši pravila, može biti blokiran. Također, administratori trebaju brisati sve članke u kojima čitav sadržaj narušava načelo [[wikipedija:nepristrano gledište|neutralnog gledišta]].
 
[[Jimmy Wales|Jimbo]] je rekao: ''Ne mogu nikako ovo dovoljno naglasiti. Postoji ogromna zabuna među korisnicima da ono '''čuo sam to negdje i stavio u Wikipediju''' zaslužuje predložak koji poziva na pokrivanje izvorima. Krivo. Treba biti brisano, agresivno, osim ako se izvor ne pojavi. Ovo vrijedi za sve informacije, no osobito vrijedi kad je riječ o negativnim pojedinostima iz biografija živih osoba.'' Osim toga, rekao je i: ''Pravi [[čovjek|ljudi]] uključeni su u ovaj projekt, i upravo oni mogu biti povrijeđeni i Vašim riječima! Mi nismo žuti tisak, mi smo [[enciklopedija]]!''
 
 
 
==Daljnja literatura==