Hrvatska pučka seljačka stranka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 11:
Godine [[1923]]. HRSS po prvi put širi izbornu bazu van teritorija uže Hrvatske, te trijumfira u Dalmaciji, kao i dijelovima Bosne i Hercegovine, postavši tako druga po jačini stranka u Kraljevini SHS. Godine [[1924]]. je Stjepan Radić otputovao u Moskvu te je HRSS postala dijelom [[Seljačka Internacionala|Seljačke Internacionale]].
 
Međutim, samo godinu dana kasnije HRSS donosi odluku o tome da se pomiri s beogradskom vladom. Priznata je monarhija i Vidovdanski ustav, a ime je promijenjeno u Hrvatska seljačka stranka. Radić postaje ministar u vladi, ali to neće prevladati sukobe. HSS izlazi iz vlade, a napetost između HSS-ovaca i srpskih političara eskalira u [[MitrovdanskiAtentat atentat|Mitrovdanskomna Stjepana Radića|atentatu]] [[1928]]. godine prilikom koga je ubijeno nekoliko HSS-ovih zastupnika u kraljevskoj skupštini, a Radić smrtno ranjen.
 
Neredi koji su nastali nakon smrti karizmatskog vođe hrvatskih nacionalista su kralja Aleksandra potakli da [[6.1.]] [[1929]]. izvede puč i zavede [[šestojanuarska diktatura|šestojanuarsku diktaturu]], tokom koje su zabranjene sve stranke, uključujući i HSS.