Marko Mesić: Razlika između izmjena

Dodana 2 bajta ,  prije 1 godinu
m
nema sažetka uređivanja
mNema sažetka izmjene
Rođen je u [[Bjelovar]]u 30.9.1901 u vrijeme [[Austro-Ugarska|Austrougarske monarhije]] kao sin Franje i Katarine rođene Blau. Vojno školovanje je započeo u Pečuhu pa ga nakon uspostavljanja [[Kraljevina Jugoslavija|Kraljevine SHS]] nastavio u Karlovcu i Mariboru i na kraju u Beogradu. Nakon završetka Vojne Akademije u Beogradu je postao artiljerijski oficir. Drugi svjetski rat ga je zatekao u [[Niš]]u kao aktivnog artiljerijskog pukovnika na granici sa Bugarskom. <ref name="pojic">Pojić, Milan. ''[http://www.naklada-ljevak.hr/knjiga/show/id/2079 Hrvatska pukovnija 369. na Istočnom bojištu 1941. - 1943.]''. Zagreb, 2007. </ref> Nakon [[aprilski rat|travanjskog rata]] i proglašenja [[Nezavisna Država Hrvatska|NDH]] se vratio u Hrvatsku i priključio novoosnovanom [[Hrvatsko domobranstvo|Hrvatskom domobranstvu]].
 
Kada su u ljeto 1941. [[Sile Osovine]] [[operacija Barbarossa|napale]] [[Sovjetski Savez|SSSR]], vlasti NDH su "za borbu protiv boljševizma" formirale jedinicu poznata kao 369. pojačana pješačka pukovnija, odnosno kao "Hrvatska legija". Toj jedinici - koju su opremio, obučio i pod svojom neposrednom komandom imao [[Wehrmacht]] - se Mesić pridružio, gdje je imenovan komandantom topništva. Mesić je sudjelovao u borbama na [[Istočni front (drugiDrugi svjetski rat)|IstočnomIstočni frontufront]], a za što je u veljači 1942. pohvaljen i odlikovan. Mesić, koji je kraće vrijeme zapovijedao Legijom, je u rujnu 1942. zajedno s njom došao u Staljingrad gdje je sudjelovao u borbama. U listopadu je kraće vrijeme povučen na odmor u Hrvatsku, a vratio se neposredno prije sovjetske protuofenzive kojima su njemačke snage, uključujući Legiju, opkoljene. Nakon što je krajem siječnja 1943. u nikad razjašnjenim okolnostima nestao njen zapovjednik, pukovnik Pavičić, Mesić je postao zapovjednikom Legije. Na njenom čelu se predao zajedno s ostalim osovinskim snagama. U NDH su ga smatrali mrtvim, te je posthumno odlikovan najvišim priznanjima.
 
Mesić je, u stvari, preživio bitku zajedno s 700 ljudi. Od njih je u teškim zimskim marševima do logora Krasnogorsk preživjelo samo 400. Nakon svega toga je Mesić prihvatio ponudu sovjetskih vlasti da prijeđe na stranu saveznika, odnosno stane na čelo jedinice koju bi osim preživjelih pripadnika Legije činili i građani nekadašnje Kraljevine Jugoslavije koje je rat zatekao u SSSR-u, odnosno u Iranu. Jedinica, poznata kao Prva jugoslovenska brigada, se ispočetka trebala boriti na istočnoj fronti, ali su Sovjeti na kraju odlučili poslati u Jugoslaviju kako bi se priključila [[Josip Broz Tito|Titovoj]] [[narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|partizanskoj vojsci]].