Alalah – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rescuing 2 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
 
Red 6:
Pisana historija nalazišta polčinje s nazivom '''Alakhtum''', pronađenim na pločima u [[Mari]]ju, a koje datiraju iz 18. vijeka pne., kada je grad bio dio kraljevstva [[Yamhad]] (moderni [[Aleppo]]). Pločice bilježe kako je kralj [[Sumu-epeh]] prodao teritoriju Alakhtuma svom zetu [[Zimri-Lim]]u, kralju Marija, ali je sačuvao suverenitet. Nakon pada Marija godine 1765. pne., Alalakh je najvjerojatnije ponovno postao teritorija Yamhada. Kralj Abba-ili od Alepa je postavio svog brata Yarim-Lima na čelo grada, u reorganizaciji carstva koje se najčešće objašnjava posljedicama pobune, te je tako nastala dinastija Yarim-Linova potomaka, koja pod hegemonijom Alepa trajala do kraja 17. vijeka pne. (po srednjoj kronologiji). Tada je Alalakh uništen, najvjerojatnije od strane [[Hetiti|hetitskog]] kralja [[Hattusili I|Hattusilija I]], i to u drugoj godini njegovih pohoda.
 
Nakon jednog vijeka praznine ponovno započinju [[Korpus tekstova|zapisi]] o Alalakhu. U to je doba ponovno postao sjedište lokalne dinastije. Većina informacija o nastanku te dinastije dolazi od [[Natpis|natpisa]] na statui koji po svemu sudeći predstavlja [httphttps://web.archive.org/web/20050414015739/http://www.geocities.com/farfarer2001/alalakh/idrimi_inscription.htm autobiografiju kralja koji je osnovao dinastiju].
 
Prema zapisu je u prvoj polovici 15. vijeka pne. [[Idrimi]], sin alepskog kralja, pobjegao iz tog grada u Emar, putovao u Alalakh, preuzeo nadzor nad njim i postao priznat kao vazal od strane [[Barattarna|Barattarne]]. Zapis bilježi obrate u Idrimijevoj sreći: nakon što su on i porodica prognani u Emar, on ih je napustio i pridružio se "[[Habiru|narodu Hapiru]]" u "Ammiji u zemlji [[Kanaan]]", gdje su ga Hapiru priznali kao "sina svog gospodara" i "okupili se oko njega"; nakon što je među njima živio sedam godina, ratnike Habirua je vodio u uspješnom pomorskom napadu na Alalakh, gdje je postao kralj.
Red 21:
* [http://web.tiscali.it/ranesorg/Alalah.htm Alalakh] Notice and a basic bibliography.
* [http://www.varchive.org/schorr/alalakh.htm Stone guardian lions of Alalakh]
* [http://www.urgeschichte.uni-tuebingen.de/index.php?id=193 S. Riehl, "Late Bronze Age Tell Atchana"] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20060928083813/http://www.urgeschichte.uni-tuebingen.de/index.php?id=193 |date=2006-09-28 }} Archaeobotany at Tell Atchana (Tübingen University)
 
[[Kategorija:Arheološka nalazišta u Turskoj]]