Predrasuda – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
Red 3:
Predrasude se mogu definirati i kao pretežno negativni stavovi prema nekoj skupini ili prema pojedincima, kao i neopravdane ili pretjerane generalizacije u vezi tih skupina ili osoba. Predrasude su stavovi doneseni unaprijed, prije nego što imamo dovoljno informacija o predmetu našeg stava. One su naučene, odnosno stečene na isti način na koji smo u životu učili i usvajali ostale stavove i uvjerenja. Najčešće se stječu u djetinjstvu, prema učenju [[roditelj]]a, odgajatelja, skrbnika, odnosno socijalnih skupina u kojima se odrasta.
Predrasude su vrlo tvrdokorne jer se uče po modelu, odnosno od osoba ili socijalnih skupina koje predstavljaju autoritet i vjerodostojnost.
Predrasude su često temelj raznih oblika nepravednog i [[Diskriminacija|diskriminirajućeg]] ponašanja prema osobama na koje se odnose.<ref>http://www.stampar.hr/StigmaMentalnogPoremecaja {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20130728134754/http://www.stampar.hr/StigmaMentalnogPoremecaja |date=2013-07-28 }} Ana Puljak, dr. med., Stigma mentalnog poremećaja, preuzeto 14. prosinca 2012. s [[Wikipedija:Dopuštenja za korištenje sadržaja/Ustanove#Zavod za javno zdravstvo .22Dr. Andrija .C5.A0tampar.22|dopusnicom]]</ref>
 
Potpuno suprotno je [[postrasuda]].