Filodrammatica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Zaštićena stranica "Filodrammatica": Intenzivno spamiranje ([Uredi=Blokiraj neregistrovane korisnike.] (ističe 19:13, 5 februar 2022 (UTC)) [Premještanje=Blokiraj neregistrovane korisnike.] (ističe 19:13, 5 februar 2022 (UTC)))
Red 13:
Pri gradnji kavane u prizemlju zgrade Filodrammatice, stubište je zbog nedostatka prostora umetnuto bočno spram ulaza u građevinu te nije izvedeno raskošno i monumentalno kao što je prvotno bilo planirano. Zgrada je u vrijeme nastajanja bila izrazito reprezentativna i svojom se raskošnošću isticala pred ostalim zgradama na Korzu. U zdanje su uložena i znatna financijska sredstva, što svjedoči o ranom zanimanju građana Rijeke za kazališnu djelatnost. Na žalost, neprimjerenom poslijeratnom nadogradnjom 4. etaže narušena je cjelovitost ove zgrade.
 
Nakon oslobađanja i pripajanja Rijeke [[SFRJ|Jugoslaviji]] po završetku [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], zgrada Filodrammatice se koristila kao Dom [[JNA]] (uglavnom za filmske projekcije), a 2000-ih godina kavana u prizemlju je prenamijenjena u knjižaru, a zatim u odjel beletristike [[Gradska knjižnica Rijeka|Gradske knjižnice]]. Neko vrijeme, nakon ukidanja Muzičkog konzervatorja Nina Mirkoviċa (u [[Lovran|Lovranu]]), na gornjim je katovima djelovao odjel [[Muzička akademija u Zagrebu|Muziċke akademije iz Zagreba]], koji je 2017. ukinut.
 
Unatoč tome što je zgrada Filodrammatice zaštićena kao kulturno dobro pretrpjela je devastaciju i pljačku od strane [[Hrvatska vojska|Hrvatske vojske]] početkom 1990-ih, a udruženje Grada "Drugo more" je 2010-ih preinakama promijenilo izvornu glavnu kazališnu dvoranu.
 
== Literatura ==