Povolška Bugarska – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 48:
Povolška Bugarska je bila na srednjem toku Volge, te je zato pred [[križarski ratovi|križarske ratove]] postala važnom rutom i počela dominirati trgovinom između [[Evropa|Evrope]] i [[Azija|Azije]]. Prijestolnica Bolgar je postala razvijeni i bogat grad, koji se po materijalnom bogatstvu mogao natjecati s najvećim središtima islamskog svijeta. Glavni trgovski partneri Povolških Prabugara su bili [[Vikinzi]], Bjarmija na južnoj obali [[Belo more|Bijelog mora]] i porječju Sjeverne Dvine, Jugra između rijeke Pečore i sjevernog [[Ural]]a te Nenci. Njihovi trgovca su putovali do [[Bagdad]]a i [[Carigrad]]a na jugu odnosno do [[Kina|Kine]] na istoku.
 
Druga veća naselja su bili Biljar (Bilär), Suvar (Suwar), Kašan (Qaşan) i Žukotin (Cükätaw). Današnji gradovi [[Kazan (grad)|Kazan]] i [[Jelabuga]] su se razvili iz nekadašnjih bulgarskihpovolškobugarskih tvrđava. Neka od bulgarskihpovolškobugarskih naselja, spominjanih u ruskim ljetopisima, do danas nisu otkrivena. Među njih spadaju Ošelj, Tuhčin, Brjahimov i Tav Ile. Neke od njih su prilikom najezde potpuno uništili [[Mongoli]].
 
Jedina vojnička sila koja je ugrožavala Povolšku Bugarsku su bile ruske kneževine na zapadu. Rusi su u 11. vijeku opustošili BugarskaPovolšku Bugarsku, a na prijelazu iz 12. u 13. vijeka, vladari Vladimira na čelu sa Andrejem Pobožnim i Vsevolodom III, strahujući od bulgarskogpovolškobugarskog napada sa istoka, preventivno napali bulgarskapovolškobugarska mjesta. BulgariPrabugari su zbog toga prijestolnicu premjestili iz Bolgara u Biljar.
 
== Propast ==