Štajnbas-Šipadove pruge – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 13:
Izgradnja Štajnbasove željeznice počela je 20 marta 1902. god. na relaciji od [[Knin]]a do [[Oštrelj]]a u dužini 102 km. U Kninu je već postojala pruga normalnog kolosjeka do [[Šibenik]]a. Kroz Bosnu i Hercegovinu pruga je građena po standardu Bosanskohercegovačke Državne Željeznice (od 1895 ''Bosnisch-Herzegowinischen Staatsbahn'' - ''BHStB''), a od 1908 Bosanskohercegovačke Zemaljske Željeznice (''Bosnisch-Herzegowinische Landesbahnen'' - ''BHLB''). Izgradnji su se protivili u Mađarskoj, smatrajući da se favorizuje Austrija. Slijedeće godine pruga je produžena do Srnetice. Tokom 1905. god, izgrađen je krak do [[Gornji Ribnik (Ribnik)|Gornjeg Ribnika]] u dužini od 62 km. i krak u dužini od 57 km. prema Čardaku (početak pruge do Jajca). U 1910. god. na relaciji Knin - Oštrelj uveden je i poštanski vagon. Prugu do Prijedora Štajnbas je otvorio 21. maja 1913. god.
[[File:Bahnhof_Jajce.jpg|mini|desno|Izgradnjom vojne pruge od Čardaka do Jajca, Štajnbasove pruge spojene su sa Bosanskohercegovačkom zemaljskom željeznicom]]
 
=== Prvi svjetski rat ===
Zbog rastućeg straha od ulaska Italijana u rat i mogućnosti gubitka jadranske obale, glavnokomandujući austrougarskih snaga u Bosni naredio je spajanje Štajnbasove pruge sa željeznicama Bosne i Hercegovine. Zbog toga je pruga produžena od Čardaka (sada kao vojna pruga), pa kompletan dio [[Srnetica]] – Jajce pušten u saobraćaj 10. 1. 1916. godine. Željezničke stanice na relaciji Jajce – Srnetica bile su: Jajce – [[Plivska jezera sa kompleksom mlinоva|Plivska Jezera]] – Jezero – Volari – [[Šipovo]] – Sokolac – Pliva – Podovi – Čardak – Podgora – [[Mlinište]] – Ovčara – Lisina – Tisova Kosa – Kurijeva Kosa – [[Potoci (Istočni Drvar)|Potoci]] – [[Srnetica]]. Za potrebe ove pruge u prigradskom dijelu Jajca sagrađena je još jedna zgrada željezničke stanice, kasnije poznata pod nazivom [[ŠIPAD]]-ova stanica. Izgradnjom ove zgrade Jajce je dobilo dvije zasebne željezničke stanice.