Tvrđava Todorovo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Tvrđava Todorovo''' nastala je u periodu srednjeg vijeka na području općine Velika Kladuša, Bosna i Hercegovina. Tvrđava je zajedno sa džamijom p…
 
(nema razlike)

Aktualna verzija na datum 14 juni 2021 u 21:02

Tvrđava Todorovo nastala je u periodu srednjeg vijeka na području općine Velika Kladuša, Bosna i Hercegovina. Tvrđava je zajedno sa džamijom proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [1]

Lokacija uredi

Od Velike Kladuše naselje Todorovo udaljeno je 12 km, a od Cazina 22 km. Tvrđava se nalazi na niskom brijegu uz cestu.

Historija uredi

Tvrđava Todorovo bila je jedna od važnijih starih gradova zapadne Bosne. Sagrađena je krajem XV i početkom XVI vijeka. Grad je bio samostalan, ali pod zaštitom grada Krupe i knezova Babonjića Blagajskih. Godine 1531. dolazi u posjed knezova Zrinjskih. Kapetan Mihajlo Deli Todor upravljao je gradom do 1560. godine, kada je osmanska vojska napala grad i tom prilikom ga razorila. U spomen na kapetana Deli Todora, koji je tom prilikom ubijen, grad dobija naziv – Novi Todor, a kasnije Todorovo. Osmanska vojska je zauzela Todorovo 1578. godine, a grad je stalno nastanjen tek od 1635. godine. Za vrijeme osmanske vlasti Todorovo postaje utvrđeni centar stalne vojne posade. Gradskom vojnom posadom zapovijedao je dizdar. Više puta ovaj grad opsijedala je austro-ugarska vojska (1682, 1684, 1685, 1696 godine). džamiju u Todorovu gradili su primorski majstori i sagrađena je 1868. godine. Služila je svojoj namjeni sve do 1973. godine kada je napravljena nova potkupolna džamija izvan starog grada.

Opis uredi

Tvrđava je građena u dvije faze. Srednjovjekovna građevina obuhvatala je veliku kulu i vanjski bedem i građena je u gotskom stilu. Druga faza izgradnje potječe iz osmanskog perioda kada je na zapadnoj strani dograđen novi veliki bedem u obliku nepravilnog jednakostraničnog šesterougla. Tlocrtna osnova ovog dijela tipična je za osmanske tvržave u dolini rijeke Une, što je razlikuje od osnova utvrđenih gradova u drugim dijelovima Bosne.

Dijelovi kamenog zida okrugle branič kule i dijelovi zidova istočnog bedema jedino su preostali od Starog grada Todorova. Ostali zidovi su utonuli ili su razneseni i korišteni za novu gradnju.

Džamija uredi

U Bosni i Hercegovini je bilo 786 džamija sa drvenom munarom ili 70%. Džamija u Todorovu predstavljala je jednu od [Arhitekura|arhitektonski]] najvrednijih džamija sa drvenom munarom u Bosni i Hercegovini. Bila je pokrivena četvorovodnim krovom sa pokrovom od šindre. Pripada tipu jednoprostornih džamija, sa tendencijom da se u okviru jednog objekta primi što više vjernika. To je postignuto postavljanjem dva drvena mahfila u dva nivoa, po čemu je ovaj objekat džamije karakterističan.

Danas džamije u Todorovu nema krovne konstrukcije, niti prozora i vrata. Kameni zidovi džamije su gotovo u cjelosti sačuvani.

Literatura uredi

  • Hamdija Kreševljaković, Naše starine 1953 -Stari bosanski gradovi
  • Husref Redžić, 2009 -Srednjovjekovni gradovi u Bosni i Hercegovini
  • Madžida Bećirbegović, Publishing, Sarajevo, 1999. -Džamije sa drvenom munarom u Bosni i Hercegovini

Reference uredi

  1. „Tvrđava Todorovo”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Vanjski linkovi uredi