Stari Vlah – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
→‎Istorija: Историја По пољском научнику Едуарду Богуславском[1] назив "Влах" је словенска реч, којом су они звали Гале. Стари Влах се односи на Гале, прецизније Скордиске, а Словени ту настањени сачували су "спомен господарства Галског", именом "Стари Влах". Ови су се разликовали од Римљана - "Нових Влаха". Назив Стари Влах се односи на Латине, а не на Влахе (народ).
 
Red 11:
 
== Istorija ==
 
== Историја[уреди | уреди извор] ==
По пољском научнику Едуарду Богуславском назив "Влах" је словенска реч, којом су они звали Гале. Стари Влах се односи на Гале, прецизније Скордиске, а Словени ту настањени сачували су "спомен господарства Галског", именом "Стари Влах". Ови су се разликовали од Римљана - "Нових Влаха". Назив Стари Влах се односи на Латине, а не на Влахе (народ).
 
 
 
 
Šezdesetih godina [[12. vek|XII veka]] [[Stefan Nemanja]] osniva srpsku državu [[Raška (zemlja)|Rašku]] koja je obuhvatala Rašku oblast i južne delove Starog Vlaha (Priboj i Prijepolje – Zlatarski Stari Vlah). Severni delovi Starog Vlaha (Zlatiborski i Moravički Stari Vlah) nalazili su se u posedu [[Župan Stracimir|župana Stracimira]], a Nemanjinoj državi su pripojeni tek oko [[1180]]-te godine. Tada se prvi put pominje Stari Vlah, koji je bio jedna od administrativnih jedinica Raške. Kasnije je Raška podeljena na župe, i na ovom prostoru ih je bilo nekoliko.