Nacionalizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
nadopune
Nema izvor.
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 2:
'''Nacionalizam''' - 'pojam koji eshatološki postavlja naciju kao temelj svega. A onda se on koristi kao ideološka podloga za praktičku politiku birokratskoga potčinjavanja tog istog naroda, svođenjem njegova bitka na etabliranu tradicionalnost i diskriminaciju svega onoga što se razlikuje od povlaštene društveno-političke koncepcije' definicija je [[Praxis filozofija|praxisovaca]] koja možda najbolje ulazi u suštinu nacionalizma u XX. i XXi. stoljeću. Dok je buđenje nacionalne svijesti u doba romantizma bio politički i kulturni pokret mlade građanske klase protiv feudalizma, za osamostaljenje, prevladavanje feudalnog partikularizma i stvaranje jedinstvene (nacionalne) države i razvijanja kulture da bi ubrzo nacionalizam obilježavao imperijalističke namjere kapitalističkih država i monopola u porobljavanju drugih naroda, naročito malih i nerazvijenih, a u XX. st. nacionalizam se pretvara u jednu od najkonzervativnijih ideologija za manipulaciju masama koja se koristi kod retrogradnih povijesnih pojava u Evropi i ostalom razvijenom svijetu ([[Klerofašizam|klero-fašizam]], [[nacizam]], te razne varijante od frankizma, diktature pukovnika u Grčkoj, Pinochea u Čileu, Videle u Argentini, [[Suharto|Suharta]] u Indoneziji do rušenja socijalizma u Jugoslaviji, Erdoganove diktature u Turskoj, američko-evropskih imperijalnih osvajanja...) kao najmočnije oružje kapitalizma u krizi i u borbi protiv tekovina socijalne pravde te ostalih ljudskih prava.
 
Nacionalistička ideologija ide na '''privrženost''' sopstvenoj [[nacija|naciji]] i [[država|'''državi''']], zapravo podložnost interesima vlastodržaca koji artikuliraju tzv. potrebe nacije.<ref name="Gellner 1983-pp6-7">{{cite book|last=Gellner|first=Ernest|title=Nations and Nationalism|publisher=Cornell University Press}}</ref><ref>Akomolafe, Olusoji A. “Nationalism.” ''Ethics, Revised Edition''. Ed. John K. Roth. Pasadena, CA: Salem Press, 2005.</ref> Pojam se takođe odnosi na doktrinu<ref>Gellner, Ernest. 1983. ''Nations and Nationalism.'' Ithaca: Cornell University Press.</ref> ili politički pokret<ref>Hechter, Michael. 2001. Containing Nationalism. ISBN 0-19-924751-X .</ref> po kojoj nacija definisana u okvirima etničke pripadnosti ili nacionalne kulture, ima pravo da konstituiše nezavisnu, [[suverenitet|suverenu]] ili autonomnu političku zajednicu, baziranu na zajedničkoj istoriji i sudbini. Idolopoklonici nacionalizma propagiraju da "nacionalna svest" podrazumeva [[ljubav]] prema svojoj naciji, dobro poznavanje nacionalne istorije i kulture, isticanje nacionalnih obeležja, nacionalni ponos i strasno zalaganje za navodni nacionalni prosperitet. Nacionalizma podrazumeva političku ideologiju, sistem vrednosti, predstava, načela, stavova, [[predrasuda]] i [[stereotip]]a, čije jezgro čini sladunjavi romantizirani antiromantičarski kult naciona i nacionalne države, oko kojeg se ispredaju mitovi, legende koji se odnose na idealizovani nacionalni karakter i mistifikovanu nacionalnu istoriju.
 
Kulturološki uz tu dogmu ide i pad dostignutih civilizacijskih vrednosti, pad [[Etika|etičkih]] i [[Estetika|estetskih]] kriterija, rezultat čega je uzdizanje ortodoksnog [[Kič|kiča]] na pijedestal svetinje. Osnovna socijalno-psihološka manipulativna funkcija nacionalizma je da se u ime buđenja i jačanja 'nacionalne svesti' u ime ljubavi širi '''mržnju i netrpeljivost''' (prema svim drugima, [[šovinizam]]) s jednim jedinim ciljem - uspostave oligarhije i ispunjavanje njihovih interesa. Čak kada je upotreba nacionalizma na prvi pogled izgledala pozitivnom, kao kod oslobodilačkih pokreta kolonijalnih zemalja, pokazalo se da je to bilo samo sredstvo za ustoličenje novih korumpiranih vlastodržaca, za pljačku i eksploataciju svojeg naroda i zemlje.
 
Osnovna metoda koja se koristi u manipulativne svrhe je širenje '''osećaja ugroženosti,''' noravno od drugih nacija, manjina, komunista, ateista, druge rase ili religije, imigranata..., spisak je povelik. I U slučaju kada te nacionalističke vođe najdrskije pljačakaju i otimaju od svog naroda, kao što se već 30 godina događa u 'nezavisnim' državicama na tlu Jugoslavije, čak i tada nacionalizam je najmoćnije oružje za držanje podanika u miru božjem u ekstazi od veličine i značaja svoje nacije.
 
Bog, Domovina, Nacija - sveto je trojstvo nacionalizma, Bog fundamentalističke netolerancije, Domovina=sveta i stroga Država uz pomoć koje se ukida razlika između društva, zemlje i države, Nacija - masa s unificiranim identitetom u kome nacionalistički 'ponos' ukida svako dostojanstvo čoveka.
 
== Istorija ==