Razlike između izmjena na stranici "Nacionalni spomenici u Nevesinju"

nema sažetka uređivanja
* [[Dugalića džamija u Nevesinju|Dugalića džamija (džamija hadži Velijudina Bakrača ili Velagina džamija)]] sa historijskom građevinom sahat-kule, mjesto i ostaci graditeljske cjeline. Smješteni su u Dugalića (Pahljevića) mahali. Džamija je srušena u ratu 1992, a sahat kula je u dobrom stanju.
* [[Džamije sa kamenom munarom|Džamija hadži Hane hanume Ljubović (Ljubovića džamija) u Odžaku]], mjesto i ostaci graditeljske cjeline.
* [[Čaršijska džamija u Nevesinju|Čaršijska džamija (Sinan-kadi efendijina ili Čučkova džamija)]][[]], graditeljska cjelina. Nalazi se u centru grada. Džamija sagrađena u prvoj polovini 16. vijeka. DanasObnovljena je poslije [[Rat u jakoBosni lošemi stanju,Hercegovini|rata neupotrbljivau jeBosni i Hercegovini]].
* [[Džamije sa kamenom munarom|Čelebića (Džaferovića ili Šurkovića) džamija u Donjoj Bijenoj]], historijska građevina
* [[Katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nevesinju]], mjesto i ostaci historijske građevine. S obzirom na veliki broj doseljenika, službenika, vojnika i inženjera austrougarske vojske, oko 1880. godine na području Trebinjsko-mrkanske biskupije je bio znatan broj vjernika – katolika. U tom periodu su sagrađene ili se počelo sa gradnjom crkvi u Trebinju, Stocu i Nevesinju. Minirana je i u potpunosti srušena 1992. godine, ali je i obnovljena. U Nevesinju živi jedna katolička porodica.
== Reference ==
{{reference}}
[[Kategorija:Nacionalni spomenici u Nevesinju|N]]
[[Kategorija:Nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine]]