Kubizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Bwag (razgovor | doprinos)
new file
Red 9:
[[1911.]] izložba kubista u Salonu nezavisnih u kojoj je učestvovao [[Rober Delone]], [[Fernan Leže]], [[Huan Gris]], [[Žorž Brak]], [[Pablo Pikaso]] i dr. i tu upoznaju [[Gijom Apoliner|Apolinera]] ( 13 knjiga; Les peinters cubistes).
 
Kubizam je bila kritika [[Klasicizam|klasičnoga slikarstva]], pojavio se kao reakcija na [[fovizam]] i potrebu za prostorom u slici i njegova metoda je bila apstraktna [[perspektiva]]. Razlikujemo dve faze u razvoju kubizma i dve njegove metode koje su se pojavile u svakoj od faza i to je metoda iz više pogleda na motive u analitičkom kubizmu i metoda pogleda iz više uglova u sintetičkom kubizmu. To predstavlja dinamično posmatranje realnosti i ovaj pokret očne tačke koja je uvek do tada bila statična jeste doprinos slikarstvu i njagovanjegova najosnovnija karakteristika.
 
Kubizam je ponikao iz dela i teorije [[Pol Sezan|Pola Sezana]] koji je svoja iskustva i praksu naveo u jednom pismu [[15. april]]a [[1904.]] godine Emilu Bernardu u kome on piše da se ceo realni svet sastoji od kocke, kugle i valjka odnosno geometrijskih oblika na koje se svi oblici mogu rastaviti da bi se naslikali. Sezan je umro i posle njegove smrti je nastao ovaj pravac koji je on inicirao u svojim delima.