Hrvatsko-ugarska nagodba – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 89.172.231.140 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Mohannn
oznaka: vraćanje
Nema sažetka izmjene
oznake: vraćena izmjena vizualno uređivanje
Red 1:
[[Datoteka:Rijecka krpica HDA 300109.jpg|thumb|250px|Hrvatsko-ugarska nagodba te članak 66., tzv. riječka krpica]]
'''Hrvatsko-ugarska nagodba''' je sporazum izaslanstva [[Hrvatski sabor|Hrvatskog sabora]] i [[Ugarski parlament|Ugarskog parlamenta]], sklopljen [[1868.]] godine, kojim je uređen položaj tzv. trojedne [[Kraljevina Hrvatska i Slavonija|Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije]] i [[Kraljevina Ugarska|Kraljevine Ugarske]]<ref>[http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/232289.html Ustav Republike Hrvatske]</ref> unutar ugarskog dijela Austro-Ugarske Monarhije i ustroj središnje vlasti u Hrvatskoj temeljem kojega su Ugarski i Hrvatski sabor donijeli odgovarajuće zakone.<ref name="Pravni leksikon">''Pravni leksikon'', Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, 2006.</ref>
 
Nakon što je [[1867]]. sklopljena [[Austro-Ugarska nagodba]] dotadašnja je jedinstvena [[Habsburška Monarhija]] podijeljena na austrijski i ugarski dio. Prema novonastalom državnopravnom ustroju [[Dalmacija]] ije hrvatskiušla u austrijski dio [[Istra|Istre]]Monarhije, zajednoIstra sa slovenskim zemljama, ušlei dalje suostaje u austrijskisastavu dio Monarhije,Austrije a banska Hrvatska, zajedno ssa Slavonijom i Vojvodinom ostala u ugarskiUgarskoj. <ref>[http://www.matica.hr/HRRevija/revija2008_2.nsf/AllWebDocs/_Absolutismus_in_Kroatien__Iso_Krsnjavi_i_Scotus_Viator_o_Hrvatskoj_u_doba_banovanja_Pavla_baruna_Raucha Matijević, Z., ''"Absolutismus in Kroatien" Iso Kršnjavi i Scotus Viator o Hrvatskoj u doba banovanja Pavla baruna Raucha'', Matica hrvatska, broj 2, Godište VIII/2008.]</ref>
 
Po nagodbi Hrvatska je samostalna na području zakonodavstva, uprave, bogoštovlja i nastave i pravosuđa. Ostali su poslovi zajednički. Glavni su bili problemi nagodbe činjenica da Hrvatska nije dobila samostalnost na području financija kao i neriješen problem pripadnosti [[Rijeka (grad)|Rijeke]] što je riješeno "provizorijem", "privremenim" rješenjem koji je u praksi išao u korist Mađara kojima je Rijeci vraćen status corpusa separatuma Ugarske koji je dobila još [[1779]]. dekretom [[Maria Theresia|Marije Terezije]].<ref>[http://www.crohis.com/hrvatska19st.htm Hrvatska u 19. stoljeću]</ref>
 
== Povijesni pregled ==
Ban [[Josip Šokčević]] odstupio je s dužnosti [[27.6.]] [[1867]], a namjesnikom banske časti postaje barun [[Levin Rauch]]. Rauch je imao zadaću provesti nagodbu s Ugarskom. U tome je pogledu postupao bezobzirno. Pristaše [[Narodna stranka|Narodne stranke]] izgubili su službe, a dobivali su ih [[unionisti]]. Rauch je počeo pripremati nove [[izbori|izbore]]. Prijašnji je [[Hrvatski sabor|Sabor]] sastavio izborni red, no Rauch je uvidio da po tome redu unionisti nebine bi mogli dobiti većinu. Zato je izradio novi, kojeg je kralj oktroirao [[20.10.]] [[1867]],<ref name="Horvat">Rudolf Horvat, ''Najnovije doba hrvatske povijesti'', Zagreb, 1906.</ref> kojim je povećan broj sabornika virilista (nebirani sabornici - velikaši), a broj biranih zastupnika ograničen na 66.<ref>[http://hss-smz.org/component/content/article/84 HSS - povijest]</ref> Izbori su se održavali od [[19.11.]] do [[23.12.]] [[1867]] Rauch je doista pobijedio Narodnu stranku. Od 66 biranih zastupnika, Narodna stranka dobila je jedva 14 zastupnika. Na ovaj način otvoren je put za nesmetano sklapanje Nagodbe s Mađarima.
 
Sabor se sastao [[8.1.]] [[1868]] U kraljevinski odbor ([[Hrvatska regnikolarna deputacija|regnikolarnu deputaciju]]) [[30.1.]] izabrani su sami unionisti: Julije grof Janković, Ladislav grof Pejačević, [[Koloman Bedeković]], Antun Vakanović, dr. Mirko Suhaj, Ignjat Brlić, Jovan Živković, Josip Žuvić, Ante Stojanović, Janko Car, Pavao Batagliarini i Stjepan Vuković. Hrvatski kraljevinski odbor uputio se [[27.4.]] u [[Pešta|Peštu]], gdje je dugo raspravljao s ugarskim kraljevinskim odborom. Koncem srpnja 1868. odbori su uglavili Nagodbu.<ref name="Horvat" />
 
== Položaj Hrvatske u Austro-Ugarskoj Monarhiji ==
Prema tekstu Nagodbe, Ugarska te Hrvatska, Slavonija i Dalmacija čine državnu zajednicu, njihov [[kralj]] se kruni jednom krunom, jednim krunidbenim aktom, o čemu se izdaje zajednička krunidbena povelja, i to u izvorniku na [[mađarski|mađarskom]] i [[Hrvatski jezik|hrvatskom jeziku]]. Temeljem ovih odredaba Trojedna Kraljevina dobila pravni status kakav nije imala niti jedna zemlja unutar Monarhije, ali ona ipak nije bila [[država]], jer se njezin subjektivitet manifestirao samo u odnosu prema Ugarskoj, dok je već u odnosu prema [[Austrija|Austriji]], a napose prema inozemstvu, Hrvatska bilai Slavonija bile sastavni dio Ugarske, odnosno Austro-Ugarske.<ref>Ladislav Heka, ''[http://hrcak.srce.hr/file/39787 Hrvatsko-ugarska nagodba u zrcalu tiska]'',Zb. Prav. fak. Sveuč. Rij. (1991) v. 28, br. 2, 931-971 (2007)</ref>
 
== Zajednički hrvatsko-ugarski poslovi ==
ČlanakČlan 5. je propisao postojanje poslova koji su zajednički za Ugarsku i
Hrvatsku (zemlje krune Svetoga Stjepana), a čije rješavanje je spadalo u nadležnost zajedničkog parlamenta i vlade odgovorne parlamentu.
nadležnost zajedničkog parlamenta i vlade odgovorne parlamentu.
 
Zajednički poslovi bili su utvrđivanje troškova održavanja [[dvor]]a, [[novačenjeregrutacija]], zakonodavstvo u vezi s obrambenim sustavom i vojnom obvezomobavezom, smještaj i prehrana [[vojska|vojske]] (članakčlan 6., 7.), nadalje, financije (utvrđivanje [[porezni sustav|poreznog sustava]], [[porez]]a, [[državniDržavni proračunbudžet|državnog proračunabudžeta]], završnog računa, zaduživanje, raspolaganje s ''jura regalia majora'' itd.), zatim pitanje novčarskog sustava, pomorskog, trgovačkog, rudarskog prava, odnosno općenito poslovi u vezi s trgovinom, [[carina]], [[pošta|pošte]], [[željeznica]], [[luka]] i pristaništa, brodopromet te problematika državnih puteva i rijeka (članak 9.), odnosno industrija, pitanje [[državljanstvo|državljanstva]], naturalizacije, putnih isprava i policijskog nadzora nad strancima (članak 10.).
 
== Autonomija "Trojedne Kraljevine" ==
[[Datoteka:Croatia slavonia counties 1908 01.png|thumb|250px|Kraljevina Hrvatska i Slavonija pred Prvi svetski rat]]
ČlanakČlan 47. propisao je da pod autonomiju TrojedniceHrvatske i Slavonije potpadaju svi poslovi koji nisu u nadležnosti zajedničkoga parlamenta i središnje vlade, dakle zemaljska uprava, vjeroispovijest, prosvjeta, pravosuđe, uključujući i zakonodavstvo s izuzetkom pomorskog prava.
 
== ''Riječka krpica'' ==
{{glavni|Riječka krpica}}
 
Naknadnim djelovanjem ugarske vlasti, u originalni dokument je ubačena Riječka krpica i to u obliku doljepljenog dodatka naziva "član 66.". Tim su činom grad [[Rijeka (grad)|Rijeka]], njegova luka i cjelokupni riječki kotar, pripalivraćeni Ugarskoj uz dopuštenje da o riječkoj autonomiji odluku donesu zastupnici grada i Ugarskog i Hrvatskog sabora. Zastupnici Ugarske i Rijeke su primorali Hrvatski sabor da prihvate upravu središnje ugarske vlade nad Rijekom, ali da takvo stanje bude privremeno. Ovu odluku je u srpnju 1870. potvrdio i car [[Franjo Josip I]].
 
== Revizija Nagodbe ==
Protiv nijednoga zakona nije se u Hrvatskoj diglo toliko nezadovoljstvo, kao protiv Nagodbe. Nagodbom je kao posebno nepovoljno za Hrvatsku i Slavoniju bila podjela državnih prihoda. Prema Nagodbi Hrvatskoj i Slavoniji je od njezinih poreznih prihoda pripadao iznos od 2.200.000 forinti i taj odnos nije se mogao mijenjati daljnjih deset godina.
Nagodbom je kao posebno nepovoljno za Hrvatsku bila podjela državnih prihoda. Prema Nagodbi Hrvatskoj je od njezinih poreznih prihoda pripadao iznos od 2.200.000 forinti i taj odnos nije se mogao mijenjati daljnjih deset godina.
 
Kralj smjenjuje Bedekovića i zamjenjuje ga novim banskim namjesnikom Antunom Vakanovićem 1872. se ponovno sastaje Sabor i iako Narodnjaci pobjeđuju, ostaju u manjini jer Vakanović povećava broj virilista (koji su unionisti) [[1873]] hrvatska kraljevska delegacija u Pešti pregovara s Ugarskom vladom. Čini se revizija Nagodbe, kojom Hrvatska dobiva 45% svojih prihoda za podmirenje troškova.
1872. se ponovno sastaje Sabor i iako Narodnjaci pobjeđuju, ostaju u manjini jer Vakanović povećava broj virilista (koji su unionisti)
[[1873]] hrvatska kraljevska delegacija u Pešti pregovara s Ugarskom vladom. Čini se revizija Nagodbe, kojom
Hrvatska dobiva 45% svojih prihoda za podmirenje troškova.
 
== Izvori ==