Olimpijske igre – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: vraćena izmjena mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Savh (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 91.226.241.85 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Orijentolog
Red 93:
 
=== Kritike ===
Donedavno je MOO bio često kritiziran da je zatvorena organizacija s nekoliko članova “zacementiranih” u članstvu do kasne životne dobi, pa i doživotno. Posebno je donedavni predsjednik MOO-a [[Španija|Španjolac]] ha[[Juan ha ha debil oAntonio Samaranch]] bio često kritiziran. Pod njegovim vodstvom Olimpijski je pokret veoma napredovao, ali mu se predbacivalo da se ponaša autokratski, a razmahala se, unutar MOO-a, i boljka suvremenog društva – korupcija. Sam Samaranch je bio obilježen [[Hipoteka|hipotekom]] suradnje s bivšom [[Francisco Franco|Frankovom]] [[Fašizam|fašističkom]] vladom u [[Španija|Španjolskoj]], a i njegovo dugo predsjedanje MOO-om (21 godinu, tj. do svoje 81. godine) također je bilo predmet kritike.
Da bi se izbjegli budući skandali predviđaju se neke reforme, kao što je izbor grada-domaćina Igara, jer sadašnji način mami, i pojedine članove MOO-a i gradske oce gradova željnih organizacije Olimpijskih igara, na korupciju. Pojednostavljeno rečeno da bi neki nesavjesni član MOO-a dao glas nekom gradu, kandidatu za organizaciju Igara, na scenu, u posljednje vrijeme, često stupa – mito. Između ostalog, i zato, se planira u članstvo MOO-a uvoditi bivše ali i još aktivne velike športaše, jer se vjeruje, tj pretpostavlja se, da takav športaš, koji je svoju športsku slavu (ali i, naravno, materijalnu satisfakciju tj. novac) godinama mukotrpno, te znojem i odricanjima sticao na športskom polju, neće tako lako upropastiti i prodati se “za šaku dolara”. Planira se, također, i vremenski ograničiti članstvo u MOO-u.
 
== Olimpijska znamenja ==
Olimpijski pokret koristi mnoga znamenja i simbole, od kojih mnoga prezentiraju ideje ideale koje je Coubertin imao u svojim vizijama. Svakako najpoznatiji simbol su ''Olimpijski krugovi''. Ovih pet međusobno povezanih krugova predstavlja jedinstvo pet (naseljenih) kontinenata ([[Afrika]], cijela [[Amerika]], [[Australija]], [[Azija]] i [[Evropa|Europa]]), a boje tih krugova (s lijeva na desno: plava, žuta, crna, zelena i crvena) izabrane su zato jer svaka država svijeta ima na svojoj [[Zastave država|nacionalnoj zastavi]] bar jednu od tih boja. Olimpijski se krugovi nalaze i na ''Olimpijskoj zastavi'' koja se podiže, vijori i spušta prilikom otvaranja, trajanja, odnosno zatvaranja Olimpijskih igara. Olimpijski su krugovi prvi puta predstavljeni, a olimpijska se zastava prvi put zavijorila na [[Olimpijada 1920|Olimpijskim igrama u Antwerpenu, 1920]]. Zastava se u Olimpijski stadion unosi dok se svira svečana ''Olimpijska himna''. Službeni je ''Olimpijski moto'' [[Latini|latinski]] izraz: ''Citius, Altius, Fortius'' (brže, više, jače). A Coubertinovi su ideali, vjerojatno, najbolje opisani u ''Olimpijskom credu:''