Razlike između izmjena na stranici "Zrinko Tutić"

Dodano 48 bajtova ,  prije 7 mjeseci
 
==Životopis ==
 
Rođen je u [[Banja Luka|Banjoj Luci]], a značajniju glazbenumuzičku karijeru započinje u [[Zagreb]]u. Bio je član [[pop]] grupe «Selekcija» u kojoj potpisuje skladbe kao autor [[GlazbaMuzika|glazbemuzike]], stihova i aranžmana. Krajem [[1973]]. godine diskografska kuća "[[Jugoton]]" objavljuje singlicu s pjesmama «Stari kovači» i «Magle». Kao [[skladateljkompozitor]] prvi put se pojavljuje na [[Zagrebfest|Zagrebačkom festivalu]] [[1974]]., kad [[Ksenija Erker]] pjeva njegovu pjesmu «Doći će dan», a kao [[kantautor]] pojavljuje se prvi put [[1977]]. sas skladbomkompozicijom «Nepoznata, tako ću te zvati». Od [[1977]]. do [[1980]]. godine napisao je više od sto pjesama za djecu, što je okrunio televizijskim [[mjuzikl]]om «Bajka o maslačku» na stihove [[Sunčana Škrinjarić|Sunčane Škrinjarić]] te glazbommuzikom za TV seriju «Marko Marulić».
 
Na [[Zagrebfest]]u [[1981]]. pojavljuje se s pjesmom «Doris» što je bio početak niza od četiri kantautorska [[album]]a («Doris», «Plavi leptir», «Pola jabuke», «Zrinko Tutić»), zaključno s [[1985]]. godinom. [[1997]]. godine objavljuje i dvostruki kompilacijski album «Dnevne temperature» s odabranim pjesmama s kantautorskih albuma.
 
Tri puta njegove pjesme predstavljaju [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|Jugoslaviju]] i [[Hrvatska|Hrvatsku]] na [[Eurosong]]u. Prvi put je to u [[Bergen]]u [[1986]]. s pjesmom «Željo moja» u izvedbi [[Doris Dragović]] (11. mjesto). Nakon toga u [[Zagreb]]u [[1990]]. [[Tajči]] izvodi «Hajde da ludujemo» (7. mjesto), a [[1996]]. Tutić u [[Oslo]] odlazi s pjesmom «Sveta ljubav», koju je pjevala [[Maja Blagdan]] (4. mjesto).
 
Godine [[1991]]. piše «Moju domovinu», te kao [[autor]] i [[producent]] potpisuje još osam projekata Hrvatskog Band Aida («Za djecu Hrvatske», «Kad bi svi»…). Autor je glazbe za pet dugometražnih [[film]]ova: «Zlatne godine», «Putovanje tamnom polutkom», «Nausikaja», «Kad mrtvi zapjevaju» «Garcia». Za «Putovanje tamnom polutkom» [[1995]]. i «Kad mrtvi zapjevaju» [[1998]]., na [[Pulski filmski festival|Pulskom filmskom festivalu]] dobija Zlatne arene. Do [[2000]]. godine autor je televizijskog glazbenog identiteta (najave) [[HRT|Hrvatske radio televizije]]. Autor je zvučnog identiteta Europskog prvenstva rukometaša održanog u [[Zagreb]]u i [[Rijeka (grad)|Rijeci]] [[2000]]. godine. Kao producent potpisuje više od 30 visokotiražnih albuma, a njegove pjesme pjevaju: [[Severina Vučković]], [[Maja Blagdan]], [[Massimo]], [[Doris Dragović]], [[Ivan Mikulić]], [[Željko Bebek]], [[Davor Radolfi]], [[Neda Ukraden]], [[Mišo Kovač]], "[[Novi fosili]]", [[Sanja Doležal]], [[Matteo]], [[Tereza Kesovija]], [[Tajči]]. Vlasnik je i glavni producent tvrtke Tutico, izdavačke kuće i koncertne agencije koja postoji od 1992. godine.
 
Osnivač je i član Upravnog odbora hrvatske diskografske nagrade "[[Porin]]", od [[2000]]. do [[2004]]. bio je predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske diskografske udruge, a od [[2004]]. je glavni tajnik i direktor nagrada Instituta hrvatske glazbene industrije.
Anonimni korisnik