Puncak Jaya – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: mini|desno|Puncak Jaya u sredini '''Puncak Jaya''' ili ''Carstenszova piramida'' kako je uglavnom nazivaju alpinisti, je najv…
 
(nema razlike)

Aktualna verzija na datum 1 mart 2021 u 20:04

Puncak Jaya ili Carstenszova piramida kako je uglavnom nazivaju alpinisti, je najviši je vrh planine Jayawijaya ili Carstensz, s nadmorskom visinom 4.884 m. Jayawijaya se nalazi u zapadnom centralnom gorju indonezijske pokrajine Papue, zapadnog dijela ostrva Nove Gvineje. Drugi dio ostrva je samostalna država Nova Gvineja.

Puncak Jaya u sredini

Sa 4.884 m Puncak Jaya najviši je vrh Indonezije. Ostali viši vrhovi jesu Istočni Carstensz (4.808 m), Sumantri (4.870 m) i Ngga Pulu (4.863 m). Također je i najviši ostrvski vrh na svijetu.

Historija uredi

Područje oko vrha Puncak Jaya bilo je naseljeno još prije dolaska Evropljana na ovo područje. Nazvan je "Carstensz piramida" po holandskom istraživaču Janu Carstenszoonu koji je prvi put uočio ledenjake na vrhu planine 1623. godine.[1]

Do snježnog polja Punčak Jaye stigao je holandski istraživač Hendrik Albert Lorentz 1909. godine sa šest pripadnika Dajak i Kenjah naroda regrutovanih iz Apo Kayana sa Bornea. Nacionalni park Lorentz, koji obuhvata područje Carstensza, osnovan je 1919. godine nakon izveštaja ove ekspedicije.

Na najviši vrh Puncak Jaya uspon se desio tek 1962, a ostvarila ga je ekspedicija koju je predvodio austrijski planinar Heinrich Harrer s još tri člana ekspedicije - novozelandski planinar Filip Temple, australijski alpinista Russell Kippax i holandski patrolni oficir Albertus Huizenga.

Kada je Indonezija 1963. preuzela kontrolu nad provincijom, vrh je preimenovan u Poentja Soekarno (pojednostavljeni indonezijski: Puncak Sukarno) ili vrh Sukarno, prema prvom predsjedniku Indonezije. Poslije je to promijenjeno u Puncak Jaya. Punčak znači vrh ili planina, a Jaya znači pobjeda, pobjedonosna ili slavna.

Uspon uredi

Za pokušaj uspona na ovaj vrh potrebna je dozvola vlade. Planina je bila zatvorena za turiste i alpiniste između 1995. i 2005. Od 2006. pristup je omogućen različitim agencijama za avanturistički turizam.[2]

Reference uredi

  1. Neill, Wilfred T. (1973). Twentieth-Century Indonesia. Columbia University Press. str. 14. 
  2. „Sedam vrhova”. 7summits.com. Pristupljeno 19. 3. 2020.