Razlike između izmjena na stranici "Razgovor sa korisnikom:Sashko1999"

m/м
::::Tehnički to jest „ispravan” izraz, ali se radi o pratički nepostojećoj reči. Na primer nema je u Rečniku Matice srpske, u Klajnovom rečniku stranih reči i izraza, nema je na HJP. To je kao da uzmeš neki deo automobila i pitaš deset automehaničara kako se zove, devet od deset će reći da se zove X, pet od njih da se još zove i Y, druga trojica da se usto zove i Z, a onaj deseti će reći nešto deseto. I onda ćeš u nekoj enciklopediji naći baš to deseto. [[Korisnik:Alalch Emis|Alalch Emis]] ([[Razgovor sa korisnikom:Alalch Emis|razgovor]]) 16:22, 24 februar 2021 (CET)
:::::Očito postoje nedoumice (dublete): Gornji [https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=62775 link] na Hrvatsku enciklopediju kaže: "turkijski narodi (Turkijci '''ili Turci u širem smislu''')", odrednica [https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=55277 "Seldžuci"] kaže: "Seldžuci, ogranak '''turkijskog''' oguskoga plemena Kinik", a odrednica [http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=dlZjUBA%3D&keyword=Seld%C5%BEuci "Seldžuci"] na Hrv. jez. portalu kaže: "ogranak '''turskih''' oguskih plemena; u 11. st. osnovali prvi '''turski''' sultanat u Maloj Aziji". Svakako, mislim da je ''uobičajenije'' kod nas "Turci Seldžuci" nego "Turkijci Seldžuci". --[[Korisnik:Igor Windsor|Igor Windsor]] ([[Razgovor sa korisnikom:Igor Windsor|razgovor]]) 16:31, 24 februar 2021 (CET)
::::::[https://egzonimi.lzmk.hr/?p=2762 Ovdje] lijepo piše: Država je nazvana po narodu koji je nastanjuje (Turska: »zemlja Turaka«). Ime naroda potječe od riječi Türk (Turkijac). Turkijci su skupina naroda kojoj pripadaju i Turci. Podrijetlom su iz središnje Azije.
 
::::::Ako su Seldžuci turkijska plemena, a jesu, onda mislim da je logično nazvati ih Turkijcima, a ne Turcima, Turci u to vrijeme nisu postojali, oni su se počeli formirati u 11. stoljeću kada su Seldžuci došli u današnju Tursku i pomešali sa tamošnjim stanovništvom. --[[Korisnik:Sashko1999|Sashko1999]] ([[Razgovor sa korisnikom:Sashko1999|razgovor]]) 17:12, 24 februar 2021 (CET)
843

izmjene