Razlike između izmjena na stranici "Aleksandra Kovač"

nema sažetka uređivanja
m
|pejzažno =
|boja_pozadine = solista
|ime_po_rođenju = Aleksandra Kovač
|alijas = A.K.
|datum_rođenja = {{Datumdatum rođenja i godine|1972|9|30}}
|mesto_rođenja = {{zas|SFRJ}} [[Beograd]], [[SFRJ]]
|država_rođenja =
|datum_smrti =
|mesto_smrti =
|država_smrti =
|instrument = ''[[vokal]]'', [[klavir]], [[klavijature]]
|žanr = [[pop muzika|pop]], [[Ritamritam i bluz|RnB]], [[soul]], [[fank]]
|zanimanje = [[kantautor]], [[kompozitor]]
|aktivni_period = 1990–današnjost
|izdavačka_kuća = ''[[EMI]]''
}}
 
'''Aleksandra Kovač''' (rođena [[30. septembra]] [[1972]]. godine<ref>{{cite journal |author=Radmila Jovović |year=2011 |title=Sreća je kad pevam zatvorenih očiju |journal=Maxi Magazin |publisher=Delta Maxi |volume= |issue=16 |pages=7 |issn=1821-3537}}</ref> u [[Beograd]]u, [[Socijalistička Republika Srbija|SR Srbija]], [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|Jugoslavija]]) je proslavljena kantautorka, filmska kompozitorka, vokalni pedagog i muzickimuzički producent.
 
== Biografija ==
Aleksandra je ćerka [[kompozitor]]a [[Kornelije Kovač|Kornelija]] i tekstopisca [[Spomenka Kovač|Spomenke Kovač]]. Muzikom je počela da se bavi kao petnaestogodišnjakinja, kada je sa svojom mlađom sestrom [[Kristina Kovač|Kristinom]] osnovala sastav [[K2 (grupa)|K2]]. Sestre su svoju muziku izvodile nastupajući kao predgrupa širom [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Velike Britanije]], a najčešće u [[london]]skim klubovima.
 
Aleksandra je, zajedno sa mlađom sestrom Kristinom, pevala prateće vokale mnogim mnogim izvodjacimaizvođačima jugoslovenske pop i rok muzike, akokao stošto su [[Bajaga]], [[Riblja CorbaČorba]], [[Poslednja Igra Leptira]], [[Piloti]], [[DPD]], [[Bebi Dol...]] i dr.<ref>http://aleksandrakovac.com</ref>
 
U to vreme, ona i njena mladjamlađa sestra Kristina, osnivaju duo pod nazivom K2 i potpisuju svoj prvi ugovor saza menadzmentmenadžment kompanijomkompaniju "Mismanagement" iz Londona ( klijenti: Supertramp, [[Rod Stewart]], Chris de Burgh ). Odlaze u London i sviraju svoju prvu turneju kao predgrupa Labi Sifre-u. Nastupaju u mnogobrojnim kultnim klubovima sirom UK - "Mean Fiddler", "The Orange", "Tea Rooms Des Artistes", a kao predgrupa i prateciprateći vokali, poznatom pevacupevaču grupe "Hot Chocolate", ErrolErrolu Brown-uBrownu, sviraju turneje siromširom UK tokom 1993. godine. U sledecihsledećih pet godina, Aleksandra je radila sa mnogim velikim imenima svetske muzickemuzičke industrije, kao sto su - Derek Bramble, Rod Argent, Peter Van Hook i drugidr.
Nakon zavrsenogzavršenog ugovora sa kompanijom "Mismanagement", devojke dolaze u Beograd i ispunjene kreativnoscukreativnošću i pozitivnom energijom, komponuju i produciraju svoj prvi album "K2" koji se prodaje u tirazutiražu od 70 000 i dolazi na mesto broj 1 svih domacihdomaćih top lista. UspesnoUspešno promovisupromovišu ovaj album siromširom zemlje i krajem 1996. godine izdaju i svojusvoj drugi album pod nazivom "Malo soula". U tom trenutku, u Jugoslaviji, ova dva albuma, kao i spotovi za singlove, predstavljaju nestonešto novo i svezesveže i Aleksandra sticestiče ugled jedne od najboljih soul pevacicapevačica na tlu svoje zemlje.
 
Godinu dana kasnije, devoje odlaze u Madrid, na poziv svetske muzickemuzičke kompanije EMI Spain, gde za istu kucukuću potpisuju ugovor za plocuploču za spanskošpansko trzistetržište. Posle uspesneuspešne promocije albuma, i mini turneje, 1998. godine, grupa prekida rad.
Aleksandra odlucujeodlučuje da nastavi svoju karijeru, ne samo kao pevacicapevačica i kompozitor, vecveć i kao aranzeraranžer i producent. Krajem 1999. godine upoznaje talentovanog i progresivnog muzickogmuzičkog producenta i muzicaramuzičara Romana Gorseka, sa kojim osniva muzickumuzičku produkciju i izdavackuizdavačku kucukuću RAprodukcija.
U to vreme Aleksandra dobija pozive da saradjujesarađuje sa najvecimnajvećim imenima hrvatske i bosanske scene i pisepiše hitove za Ninu BadricBadrić, Severinu, Gorana Karana, Borisa NovkovicaNovkovića, JacquesJacquesa Houdek-aHoudeka, Sandija Cenova, Ivanu Kindl, Deena, Vesnu PisarovicPisarović i drugedr.
Roman i Aleksandra pocinjupočinju rad na Aleksandrinom maxi -singlu "You and me" koji sami produciraju i izdaju 2011. godine. Ovo izdanje sadrzisadrži cetiričetiri numere Aleksandrinih soulful, R&B kompozicija koje pricajupričaju o njenim iskustvima u ljubavi i zivotuživotu kroz mesavinumešavinu funk-afunka, soul-asoula i two step-a. Interesantno je to da se na ovom maxi singl-usinglu nalaze prva dva break beat two step remixaremiksa na nasim prostorimaBalkanu. Singl je pratio i upecatljiv videoupečatljiv spotvideospot za retro soul hit "For better or worse".
 
Nakon par godina pauze, koje koristi za komponovanje muzike za druge izvodjaceizvođače, kao i rad u pozoristupozorištu i na televiziji, 2006. godine Aleksandra objavljuje svoj prvi solistickisolistički album, pod nazivom "Med i mleko". Aleksandra i Roman ulaze u istoriju svoje zemlje, kao prvi izvodjacizvođač i muzickimuzički producent sa teritorije Srbije, koji osvajaju prestiznuprestižnu MTV nagradu na dodeli EMA's u Kopenhagenu 2006. godine. Nakon velikog uspeha albuma, Aleksandra krecekreće na veliku turneju po Srbiji, sa 12-clanimčlanim bendom.
 
Aleksandra je tokom godina postala uzor mladim ljudima Srbije, jer njena neiscrpna pozitivna energija, rad, trud i kvalitet, dokazuju da, ako verujete u svoje snove, oni ceće se i ostvariti. Aleksandra je veliki zastitnikzaštitnik zivotinjaživotinja i vodila je azil za napustenenapuštene zivotinježivotinje na Veterinarskom fakultetu u Beogradu sve do 2008. godine.
Vegetarijanac je, bavi se jogom, ziviživi i hrani se zdravo i propagira zdrav nacinnačin zivota i razmisljanjarazmišljanja.
Britanski Savet u srbijiSrbiji poziva Romana i Aleksandru 2007. godine da odrzeodrže workshop za mlade ljude koje interesuje muzickimuzički biznis u Srbiji, ite da napisunapišu esej o toj temi.
 
Novim Aleksandrinim albumom "U mojoj sobi" koji je RAprodukcija izdala 2009. godine, ovaj talentovani dvojac potvrdjujepotvrđuje status kvalitetnih i progresivnih autora i muzickihmuzičkih producenata na prostorima exeks-YuJu.
2009. godine otvaraju prestiznuprestižnu skoluškolu pevanja "Beogradski Glas" i time daju mogucnostmogućnost deci i odraslima da uceuče o pevanju i muzici od vrhunskih pedagoga i solista. Nakon samo godinu dana rada, RAprodukcija izdaje album najboljih ucenikaučenika skole, pod nazivom "Beogradski Glas 10", a sledecesledeće godine i "Beogradski Glas 11".
Aleksandra ima potpisane izdavackeizdavačke i autorske ugovore sa kompanijama kao stošto su Air Chrysalis Scandinavia, EMI Spain, Croatia records, Menart,; i clančlan je HDS-a, HUZIP-a, [[SOKOJ|SOKOJ-a]] i STIM-a.
 
Aleksandra i Roman komponuju muziku za mnoge pozorisnepozorišne predstave za koje bivaju nagradjivaninagrađivani - "Bura" (nagrada za najbolju muziku Joakim VujicVujić 2005.godine godine), "Kapetan DzonDžon Piplfoks", "Goli kralj", "AzdajaAždaja i carev sin", "Bajka o dva carstva", "Miris kisekiše na Balkanu", "DorucakDoručak kod Tifanija"...
Aleksandra je napisala muziku za of Brodvej-brodvej predstavu "DzekiDžeki i Merilin", koja je svoju premijeru doziveladoživela u aprilu 2014. godine u Lion theatertheateru, Theater Row, u Njujorku.
Aleksandra je po zvanju diplomirani muzickimuzički pedagog beogradskogBeogradskog univerziteta i magistar nauke iz oblasti komponovanja muzike za film EdinburgEdinburškog univerziteta.
Aleksandra je 2010. godine zapocelazapočela saradnju na NGO organizacijomNVO Incest Trauma Centar Beograd, ite u toku ove saradnje Aleskandra je postala i Ambasador kampanje Saveta Evrope "1 in 5" koja se bori protiv nasilja nad decom, i; za ovu kampanju napisala je i potresnu kompoziciju "Prekinimo cutanjećutanje" - "Stop the silence", koju je izvela u sedistusedištu Saveta Evrope 6. septembra 2012. godine. Kasnije, u novembru iste godine, pesmu je izvela na konferenciji Saveta Evrope "The role of international cooperation in tackling violence against children”children" u Rimu.
 
2014. godina ceće ostati upamcenaupamćena u Hrvatskoj po Aleksandrinom velikom hitu koji je napisala za najvecu zvezdu regiona, Ninu BadricBadrić, pesmi "VjetrenjaceVjetrenjače", koju je HDS ( Hrvatsko drustvodruštvo skladatelja ) uvrstilo u jedan od deset najvecihnajvećih hitova 2014. godine. Nina BadricBadrić je nominovana 2015. godine za Porin za najbolju zenskužensku vokalnu izvedbu u ovoj pesmi.
 
Aleksandra Kovac je jedna od sudija u drugoj sezoni svetskog muzickog takmicenja X factor Adria 2015 koje se emituje u pet zemalja ex-Yu regiona.
<ref>http://www.aleksandrakovac.com</ref>
 
Aleksandra KovacKovač je jedna od sudija u drugoj sezoni svetskog muzickogmuzičkog takmicenjatakmičenja X factor Adria 2015 koje se emituje u pet zemalja exeks-Yuju regiona.<ref>http://www.aleksandrakovac.com</ref>
 
== Albumi ==
=== Samostalna izdanja ===
* [[Med i mleko]], [[2006]], Komuna
* [[U mojoj sobi]], 2009, ?
 
== Singlovi ==
* ''C'mon boy'' ([[2006]])
* ''Nemoj ovako'' ([[2007]])
* ''Jedna zenažena'' ([[2013]])
* ''U sacišaci me imasimaš'' ([[2015]])
 
== Reference ==
* [http://www.aleksandrakovac.com Zvanična prezentacija]
* [http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=96226629 Profil Aleksandre Kovač] na myspace.com
* [http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/218938/Deliti-scenu-sa-ocem-je-divno Deliti scenu sa ocem je divno („Blic“''Blic'', 22. novembar 2010)]
 
{{MTV Adrija nagrada}}
[[Kategorija:Srpski muzičari]]
[[Kategorija:Srpske pevačice]]
[[Kategorija:Jugoslavenski muzičari]]
[[Kategorija:Jugoslavenske pevačice]]