Živinice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 113:
 
== Spomenici i znamenitosti ==
{{Glavni|Nacionalni spomenici u Živinicama}}
Općina Živinice se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine u sastavu Tuzlanske regije. Zbog njenog geografskog položaja od davnina je bila naseljena. To nam svjedoče brojni kulturno-historijski spomenici od prethistorijskog perioda do danas,a to su: ostaci novca, naselja,utvrđenja, stećaka.
 
Na području općine Živinice nalazi se 27 nekropola i 13 pojedinačnih spomenika sa ukupno 305 stećaka. Najviše ima sljemenjaka 122, zatim stupova 103, sanduka 17,jedna ploča i 62 neutvrđena oblika.
Ukrasni motivi koji su zastupljeni na stećcima su: polumjesec,mač, štap, krst, šindra, nazubljeni okviri, motivi kuća'kruga, zatim biljni motivi ljiljana, cvijeta, cik-cak vrpce, razne vrste spirala, bordura i rozeta. Pored toga javljaju se kombinovani ukrasni motivi kao što su: polujesec sa mačem, polumjesec sa rozetama, krst sa spiralama, spirale grozdovima, cik-cak vrpce i rozete.
 
Samo na jednom stećku je predstavljen u kombinaciji konj sa jahačem, koji je ujedno i jedini stećak sa natpisom na području općine Živinice. Tekst na stećku je pisan srednjovjekovnim bosanskim pismom - bosančicom. Sam sadržaj teksta glasi: Ase leži Stojan Utolović na svojoj zemlji na plemenitoj /se/ postavi Ostoa brat jeg /ov/.
 
== Obrazovanje ==